Màxima implicació a Calella en l’atenció a les víctimes de violència masclista

Acte central del 25N a Calella del 2015

Mossos d’Esquadra, Policia Local i Serveis Socials de l’Ajuntament de Calella integren la mesa local contra la violència de gènere que actua de xarxa de comunicació i coordinació per donar una resposta eficaç davant dels casos que es detecten i, alhora, oferir una atenció adeqüada a les dones que en són víctimes. La relació la determina un protocol que es va revisar l’any 2014 arran de l’homicidi d’una dona de 45 anys que havia denunciat haver rebut maltractaments per part de la seva parella sentimental.

El protocol de violència de gènere que funciona a Calella vincula a tots els agents implicats en donar resposta a aquesta xacra social. Principalment els Mossos d’Esquadra, el cos policial que té un major grau de competència en aquests casos i que disposa de la Unitat de Protecció a la Víctima, però també Policia Local i l’àrea de Serveis Socials, que poden aportar informació essencial i suport logístic a l’hora de donar-hi resposta.

El tinent d’Alcaldia de Seguretat de l’Ajuntament de Calella, Albert Torrent, ha explicat que el protocol es va revisar arran del cas de la veïna de 45 anys que l’1 de febrer del 2014 va ser trobada morta al bar que regentava amb la que era la seva parella. Dies després es confirmaria que es tractava d’un homicidi i que s’estava al davant d’un cas de violència masclista. Una notícia que va colpejar la societat. Arran d’això, ha assegurat Torrent, la comunicació i la implicació de tots els agents és màxima.

“Tots estavem tranquils perquè teníem una mesa que treballava amb violència de gènere, però aquell cas ens va alertar que potser havíem de revisar el protocol per millorar la fluidesa de comunicació. Es va fer i ara funciona molt bé, amb una implicació màxima”, ha assegurat Torrent.

En les darreres edicions de la commemoració del 25 de novembre el missatge s’ha dirigit a la població juvenil, posant de relleu la necessitat de mantenir unes relacions sentimentals basades en la igualtat i el respecte. També a Calella es detecta un augment de casos en què s’exerceix un control sobre la parella en l’adolescència, i això també és una manifestació de la violència masclista.

El tinent d’Alcaldia de Seguretat ha explicat que la majoria de les víctimes es mostren reticents a denunciar la seva parella. En aquests casos, s’actua d’ofici, oferint les mateixes garanties d’atenció i protecció tant a la dona com als fills, si n’hi ha.

“S’acaba actuant d’ofici perquè en el 90% dels casos no hi ha denúncia, perquè la dona es culpabilitza del fet que la seva parella pugui acabar al jutjat o a la presó”, ha assenyalat.

A Calella hi una una residència temporal per a dones en situació de risc. Acull víctimes de violència masclista, als seus infants també, oferint-los habitatge i dignitat i perspectives de futur i de reinserció laboral i social. Una tasca de la que n’ha parlat el tinent d’Alcaldia de Seguretat, elogiant el servei social que presta la residència AVIDI, de la Congregació de les Filles de Sant Josep. “Arriba gent de tot arreu i fan una feina molt lloable que dóna molt bons resultats perquè s’hi senten acollides i la seva estada els ajuda a recuperar-se i integrar-se novament”, ha assegurat el tinent d’Alcaldia de Seguretat.

La commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones a Calella consistirà, com és tradicional, en la lectura del manifest institucional, que enguany anirà a càrrec de l’agent de la Policia Local, Pere Bargalló, que és membre del protocol.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *