Zoido esquiva, de moment, la pregunta d’EH Bildu sobre les càrregues policials de l’1-O a Calella

ZOIDO

El ministre Juan Ignacio Zoido compareix avui a la comissió d’Interior del Senat, a petició pròpia, per donar explicacions sobre el desplegament policial de l’1 d’octubre a Catalunya, l’anomenada Operació Copèrnic. Qui va ordenar l’operatiu que va suposar les càrregues policials per accedir als centres de votació amb el resultat de mil persones ferides, ha obviat pel moment les preguntes directes que li ha formulat el senador d’EH Bildu, Jon Iñarritu, en relació a les càrregues policials que aquella nit va haver-hi fora de l’hotel on s’allotjava part del contingent de la Guàrdia Civil.

«M’agradaria si s’ha obert alguna investigació o un expedient, per no parlar dels fets que van ocórrer a Calella quan hi va haver càrregues policials contra veïns que mostraven el seu desacord, manifestaven el seu rebuig a la violència desproporcionada i brutal que es va viure a Barcelona i a Catalunya l’1 d’octubre», ha dit Iñarritu en la seva interpel·lació al ministre d’Interior.

Zoido encara no ha contestat la pregunta del senador Iñarritu, que ha confirmat la seva intenció d’exigir explicacions sobre els fets de Calella en la seva segona intervenció.

Zoido ha revelat que el cost de l’anomenada Operació Copèrnic ha estat de 87 milions d’euros, un cost que -ha remarcat- hauran de pagar tots els espanyols per la “irresponsabilitat i l’obstinació del govern independentista”. Zoido ha afegit que als 87 milions d’euros s’hi han de sumar els més de mil milions d’euros en què Hisenda xifra l’impacte negatiu que ha tingut en el PIB català i el descens del 35% pel que fa a les reserves hoteleres.

«La presència d’aquests efectius desplaçats a Catalunya ha suposat un cost aproximat de 87 milions d’euros, entre despeses d’allotjament, manutenció, desplaçaments, dietes i productivitats. Sí, és una quantitat molt important de diners. És, sens dubte, un altre alt cost que hem de pagar entre tots els espanyols degut a la irresponsabilitat i la obstinació del govern independentista que hi havia en aquell moment a Catalunya. Un cost que hem de sumar als més de 1.000 milions d’euros en els que el Ministeri d’Economia xifra l’impacte de la desacceleració de 4 o 5 dècimes del creixement del PIB català o el descens del 35% de les reserves hoteleres», ha indicat el ministre Zoido.

El Ministre ha explicat que “la xifra del desplegament ha estat formada de manera estable per unes 4.500 persones i van arribar a 6.000 el 30 de setembre i 1 d’octubre”. També ha assegurat que l’actuació de les forces de seguretat durant l’1 d’octubre va ser «exemplar» i que es va utilitzar «la força mínima imprescindible», fets que corrobora la Fiscalia.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *