[Vídeo][La Ciutat] Joan Gelmà (pagès): “El canvi climàtic ens està matxacant”

Els seus besavis ja cultivaven la vinya. Pertany a una llarga nissaga de pagesos. Durant molt temps s’ ha dedicat a la maduixa i ara la sovinteja amb l’horta. La collita de fesols d’enguay ha petit les conseqüències de molts mesos de pluges i només se n’ ha pogut salvar una part, amb gairebé un 50 per cent de pèrdua. Joan Gelmà pot passar hores parlant de com treballa la terra i de tots els tipus de tomàquets que planta i que es poden trobar a la parada de Cal Xoi del Mercat de Calella.

Gelmà ha fet un repàs als canvis que està suposant el canvi climàtic, molta més calor i episodis de molta pluja i de sequera, al programa La Ciutat. Tots aquests canvis estan “acabant” amb alguns conreus i “matxacant” l’esforç del dia a dia, com en el cas de la collita de fesols.

Joan Gelmà explica que enguany no espera tenir maduixes fins a mitjans d’abril perquè ha hagut de prioritzar la feina i espera que durin més temps perquè a l’estiu és un producte amb molta demanda. El pagès ens recorda que les maduixes de la zona són especials, el sol i la terra vora el mar fan que tinguin un aroma molt intens, un color molt viu i aquest sabor dolç que no es pot trobar a les maduixes que venen d’altres indrets i que estan produïdes de manera industrial.

 


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *