Un servei d’assessorament per als joves maresmencs que marxen a l’estranger per estudiar o treballar

O per fer projectes voluntariat, que és una altra de les branques que contempla el programa de Mobilitat Jove del Maresme del Consell Comarcal del Maresme. Té diversos punts d’assessoria presencial a la comarca i el de Can Jalpí de Pineda de Mar és el més pròxim que tenen els joves calellencs. Allà, els joves de a partir dels 16 anys reben informació sobre el projecte de mobilitat internacional que millor s’adapta als seus objectius i interessos. El ventall és ampli, com també creix el nombre de joves catalans que decideixen fer les maletes per conèixer món i ampliar les seves competències de cara a una futura inserció en el món laboral.

Les estades a l’estranger serveixen per seguir la formació obligatòria o ampliar-la després, per treballar en una feina remunerada, o no, fer pràctiques d’investigació o participar en projectes juvenils i estades solidàries. És per això, que el primer que s’ha de clarificar i decidir és l’objectiu que es persegueix quan s’entra en un programa de mobilitat internacional. Escoltem la tècnica de Joventut de Consell Comarcal del Maresme, Nati Puvill.

El primer consell és tenir clar el motiu pel qual es vol fer l’estada i què es vol aconseguir: a nivell personal, de coneixements o competències… Tenim moltes consultes inicialment per ampliar estudis o laboral. Però també és cert que hi ha altres recursos que sovint la gent no coneix com les experiències de voluntariat, que són molt vàlides que permeten tenir formació addicional o adquirir competències professionals.

El Servei de Mobilitat Internacional Jove del Maresme s’adreça a nois i noies de la comarca principalment d’entre 16 i 21 anys. La seva funció és bàsicament informar i orientar els joves –per exemple sobre els tràmits que han de fer i quina documentació hauran de portar–, i posar-los en contacte amb entitats que promouen projectes per marxar a l’estranger. No fa una gestió pròpia de les ofertes, sinó que actua d’intermediari.

Però sí que participa en el programa d’enviament del Servei de Voluntariat Europeu. El partner del servei maresmenc és un ajuntament eslovè.

El nostre partner és l’ajuntament d’una ciutat de prop de 20.000 habitants. El serveis de voluntariat s’ubiquen al casal de joves i allà els voluntaris participen fent tasques de dinamització i educació a infants i joves, i col·laborant amb entitats del municipi. Sobretot a través de la cultura urbana i les arts audiovisuals.

La tècnica de Joventut del Consell Comarcal del Maresme ha explicat que no s’exigeix un nivell mínim de coneixement de llengua estrangera, ni tampoc cap titulació. Sí poder-se comunicar mínimament en l’entorn on es desenvolupa el programa escollit.

El Servei de Mobilitat Internacional Jove del Maresme publica mensualment un butlletí informatiu, disponible en línia, on s’informa de les beques a les que els joves poden acollir-se.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *