Torrents (UGT Maresme): “La recuperació econòmica encara no ha arribat als treballadors”

El secretari comarcal del sindicat UGT nega que l’optimisme que es pot desprendre de les últimes dades d’atur -del 15,56%, el desembre a Calella- pugui tenir una translació directe en el nombre de filiacions a la Seguretat Social. Lluís Torrents, que posa aigua al vi a l’hora de valorar l’evolució de l’atur en els últims mesos, exposa que sí bé les dades macro indiquen una recuperació de l’economia catalana i espanyola, això encara no s’està notant a les llars.

“No té un reflex directe i exactament igual en la pujada de la gent afiliada a la SS, una cosa és que baixi la taxa d’atur però la més important és l’increment de la gent donada d’alta. A més, la temporalitat és quatre punts més alta. Això significa que la recuperació econòmica, tot i sortir arreu, encara no ha arribat als treballadors”, ha comentat Lluís Torrent, en una entrevista a Ràdio Calella TV.

Calella va tancar el mes de desembre del 2017 amb 1.356 persones inscrites com a demandants d’ocupació, 48 menys que al novembre i 28 menys que el desembre del 2016 (-1,88%). A la comarca del Maresme, es va tancar l’any amb una taxa de desocupació mitjana del 13,23%.

Des de l’UGT s’apunta com un èxit de la lluita sindical el fet que aquest 2018 arrenqui amb un increment del Salari Mínim Interprofessional.“És una pujada del 4% que ens permet situar-nos en els 736 euros mensuals, però amb una perspectiva d’entrar al 2020 amb un SMI de 850 euros. Ara bé, aquí tenim la meitat del salari de qualsevol altre país d’Europa”, ha puntualitzat.

Però apunta a altres diferències que encara signifiquen una llosa en l’àmbit dels drets laborals a la nostra societat. I és la persistència de la desigualtat real entre la massa salarial que perceben els treballadors homes i de les dones. Una situació que contrasta aquests dies amb la decisió coneguda del govern alemany d’obligar a les empreses a informar a les dones del que cobren els seus companys. “La mesura alemanya aplicada a Espanya seria insuficient perquè el problema no és el que cobra un mecànic home en relació a la dona dins de la indústria de la metal·lúrgia, el problema és que el que fa d’encarregat de la secció segurament serà un home. Hi ha un sostre de vidre que provoca que, encara avui dia, les dones no puguin assolir el mateix nivell d’oportunitats i això repercuteix en els sous”, ha indicat.

El secretari comarcal de l’UGT anima a tots els ciutadans, des de la seva petita parcel·la, a contribuir en l’eradicació d’aquestes situacions de discriminació. Entén que té molt a veure amb el fet que el masclisme és encara un fet estructural dins la nostra societat, i posa d’exemple la polèmica de les hostesses de l’últim torneig Godó. El sindicat que representa va ser qui va denunciar l’organització i l’agència de les noies per discriminació.

“Això és una cosa contra el que hem de lluitar des de la pressió sindical, perseguint-ho, sinó també com a cultura a nivell social. Fa quatre dies s’ha fet pública una denúncia que vam presentar, que té a veure amb això, contra l’empresa Schweppes pel torneig Compte de de Godó perquè obligaven a les hostesses a anar vestides amb faldilla curta. El resultat han sigut unes multes molt quantioses”, ha comentat el secretari comarcal de l’UGT.

Inspecció de Treball ha imposat multes de 25.000 euros a la marca de begudes i a l’agència d’hostesses, que han anunciat que recorreran la sanció. El cas és que van obligar-les a anar amb minifaldilla i màniga curta sota la pluja i el fred per promocionar la imatge de la marca.

A continuació pots escoltar íntegrament l’entrevista a Lluís Torrents, secretari comarcal d’UGT al Maresme.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *