«Silenci si us plau», campanya per celebrar el Dia Mundial de Conscienciació Envers el Soroll

Cartell promocional de la Setmana Sense Sorolls

Avui 26 d’abril és el Dia Mundial de Conscienciació Envers el Soroll. Sota el lema «Silenci si us plau» es vol conscienciar sobre el soroll i els seus efectes negatius sobre la salut.
La campanya, que per primera vegada es fa al llarg de tota una setmana i està liderada pel departament de Territori i Sostenibilitat, compta amb el suport de prop d’una trentena d’entitats, associacions i ajuntaments.

L’objectiu és conscienciar la ciutadania del problema de la contaminació acústica, especialment en els àmbits urbans, i de les possibles solucions.

També es fomenta el treball amb col·lectius específics com els centres escolars on el soroll pot perjudicar el procés d’aprenentatge. Per últim, també es dóna a conèixer tant als ciutadans com a les administracions les noves eines de gestió i control que hi ha en matèria de sorolls.

Segons diferents estudis europeus, la contaminació acústica provoca trastorns de son a tretze milions d’europeus. Les conseqüències són més importants ja que també provoca problemes d’hipertensió o disfuncions cognitives, entre altres.

El trànsit és la principal font de soroll. Segons Sergi Paricio, responsable del Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lumínica del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, el 95 per cent de les fonts de soroll són per trànsit tot i que després la gran majoria de les denúncies són per qüestions d’oci, per festes o veïnatge.

Almenys cent milions d’europeus, aproximadament la cinquena part de la població, estan exposats a un nivell superior als 55 decibels que estableix la Unió Europea com a màxim recomanable. Segons Paricio, malauradament la societat s’ha acostumat a viure envoltada de sorolls. Davant d’aquesta realitat, el departament de Territori i Sostenibilitat vol potenciar les anomenades «zones tranquil·les» als entorns dels ciutadans.

La campanya «Silenci si us plau» s’acabarà el proper diumenge. Unes 60 poblacions hi participen amb xerrades i tallers per mesurar l’impacte acústic al qual està sotmès la ciutadania.

Aquí pots escoltar l’entrevista íntegra amb Sergi Paricio.

Compartir

Potser t'interessa

1 Resposta

  1. Albert ha dit:

    Es parla del nivell vumètric però no de les freqüències que generen locals nocturns i que irriten molt més que el volum del parlar del carrer.
    En aquest sentit, tinc la mala sort de viure al barri de pequín i entre xiringuito cada dia tot el dia i bar de copes i discoteca, tinc sons molestos de 11 del matí a 5 de la matinada. I tot perquè no estem considerats com la resta de la població al mapa sonor, tot i viure en un dels barris més antics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *