Salut conclou que el nadó presumptament maltractat va rebre una atenció correcta a tots els centres sanitaris

Imatge d'arxiu

El Departament de Salut ha conclòs en la seva investigació que l’atenció clínica que va rebre l’infant presumptament maltractat va ser la correcta en tots els centres sanitaris on va ser atès: l’Hospital de Calella, l’Hospital de Mataró, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el CAP Pineda. Al centre calellenc, una infermera va alertar de “possibles problemes d’educació sanitària dels progenitors”, però no dels presumptes maltractaments.

La inspecció ha entrevistat a tots els professionals que van estar en contacte amb l’infant: set metges, quatre infermeres i dues treballadores socials. Alhora, ha analitzat la història clínica del pacient. Salut ha conclòs que “una infermera de l’Hospital de Calella va notificar a la treballadora social del mateix Hospital que seria convenient realitzar un seguiment del nen per possibles problemes d’educació sanitària dels progenitors. Aquesta va contactar amb la treballadora social del CAP que va iniciar el procediment establert, fent la comunicació a l’educador social dels serveis socials municipals. Aquesta actuació es correspon amb l’establert al protocol del centre i classificable com a detecció de factors de risc lleu.”

En un comunicat, Salut també ha informat que “cap facultatiu va activar el protocol de maltractament infantil per risc greu abans del dia 4 de gener perquè no es va identificar cap incident que fos motiu d’activació. Tots els professionals coincideixen en que, mentre van ser al centre sanitari, el comportament dels pares envers el nadó no diferia del de la resta de pares.”

Afirma que les exploracions i els mitjans aplicats pels diferents professionals sanitaris “es consideren adequats” i que tots ells “coincideixen en les valoracions i els registre clínics”. Tot i així, admet que “s’han detectat errors administratius en la identificació de l’infant amb el Codi d’Identificació Personal correcte”, fet que va comportar que els diferents professionals no disposessin dels mateixos antecedents a l’hora de visitar el nadó. Confirma, però que això “no varia l’exploració clínica de l’infant”.

Nou protocol contra el maltractament infantil

El Departament de Salut treballa en una actualització del protocol clínic assistencial que es preveu aprovar en aquest primer trimestre de l’any. El document, basat en el ‘Protocol marc d’actuacions contra el maltractament a infants i adolescents de Catalunya’, ja està redactat i es troba en procés de revisió de l’aplicació territorial i de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència. Les principals novetats són el tractament, per primera vegada, del maltractament prenatal i la creació d’un annex específic per a maltractament a nadons.

Salut ha anunciat que revisarà els circuits existents i la coordinació entre els diferents serveis per aplicar les millores necessàries si s’escau.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *