Què cal fer davant d’una picada de medusa?

En una població de costa com és Calella, una de les preocupacions dels dies de platja són les picades de medusa. Per sort, a la nostra zona són poc perilloses i les seves picades no ocasionen gravetat. Segons Pro-Activa, l’empresa que s’encarrega dels serveis de socorrisme a Calella, l’espècie que habita a la nostra platja s’anomena Rhizostoma pulmo i durant aquest estiu només se n’han localitzat exemplars aquest mes d’agost.

Enric Garcia, metge de família de consultes externes de dermatologia de l’hospital de Calella, ha explicat els passos que cal seguir davant d’una picada d’aquest animal marí. Netejar la zona infectada amb aigua de mar o amb sèrum fisiològic és el més important, perquè poden quedar restes de tentacles que provoquin més picor.

La primera mesura seria aquesta: et pica la medusa, agafar amb la galleda o amb la mà i tirar l’aigua perquè es desprenguin les restes que puguin quedar. A partir d’aquí, si hi ha possibilitat d’un lloc que hi hagi una zona d’auxili o algú porti neveres d’aquestes portàtils i tenen alguna cosa que sigui fred, amb gel, aplicar fred, fred local que en diem nosaltres. Si la picada és prou intensa, i això ho veus al cap de mitja hora o una hora, moltes vegades va bé emprar qualsevol crema de corticoides, aplicar-la un parell de cops al dia fins que la picada hagi reduït la inflor. Moltes vegades són 4 o 5 dies. La majoria de picades, amb això es resol de sobres.

Garcia ha afirmat que seguint aquestes mesures, i si la picada no és de grans dimensions, no cal anar a l’hospital. En el cas que els afectats siguin nens petits o en zones sensibles com el coll o la cara, però, recomana consultar a un metge.

Seguint aquests passos, ja n’hi ha prou. Llavors és una mica segons la preocupació que et donii també de l’extensió de les picades. Si és una picada que és una zona de pocs centímetres a una persona adulta, amb això és suficient, pots estalviar-te anar a l’ambulatori que a l’estiu poden estar saturats perquè tenen molta feina i els serveis d’urgència ja ni us explico. Si que és veritat que, si és un nano petit i té la mala sort que la medusa li ha impactat de forma molt directa, o són picades de 20cm, que n’hem vist, o zones com per exemple el coll o la cara, que poguessis plantejar-te que si s’infla massa pogués donar problemes respiratoris, davant del dubte, en aquests casos si que potser recomanaríem anar al metge.

Segons els darrers estudis de toxicologia, utilitzar vinagre no és una solució efectiva. El doctor Garcia també ha assegurat que posar orina és un mite que no funciona.

Durant molts anys, s’ha posat vinagre també. Anaves a la Creu Roja, a les parades, i et posaven vinagre, a urgències, jo que també treballo a urgències, els posàvem compreses amb vinagre, però els darrers anys, els que es dediquen a la toxicologia i a revisar tot això, han vist que realment no aconseguien res. A protocols de centres mèdics, d’urgències, una de les coses que tenen clares és que el tema de la orina és una fal·làcia. Ni funciona ni té cap sentit.

Una altra de les llegendes urbanes és que les picades són més perilloses per les persones que ja n’han patit. Enric Garcia ha negat que això tingui cap base científica.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a Enric Garcia, metge de família de consultes externes de dermatologia de l’hospital de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *