Almenys sis casos de sarna a l’Hospital de Calella

Imatge d'arxiu

Tots ells persones de la mateixa família. Des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, el dermatòleg Marc Sagristà ha explicat que s’està atenent una mitjana de quaranta casos de sarna a l’any, i que això representa un augment respecte l’índex d’incidència d’aquesta infecció de la pell que provoca un paràsit i que provoca picors de molta rabior. Amb tot, i a diferència de les notícies que arriben de diferents punts de Catalunya, diu que a l’Hospital Sant Jaume de Calella no s’ha registrat cap brot que pugui comptabilitzar l’Agència de Salut Pública.

“No es podria parlar de brot però sí hi ha més casos en els últims dos anys dels que s’acostumaven a veure, perquè hi ha hagut consultes a dermatologia (…) Ara en puc veure uns trenta o quaranta a l’any”, ha exposat el dermatòleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

El període d’incubació de la sarna ronda les tres setmanes i s’acostuma a contagiar per contacte intents de pell amb pell, o per mitjà de la roba. El paràsit que la provoca pot sobreviure fins a tres dies en una peça tèxtil. És en aquest sentit que el dermatòleg Marc Sagristà explica la prevalença de casos entre la població adolescent.

“En les famílies que he vist amb sarna, la infecció s’havia produït en primer lloc en l’adolescent, en la persona més jove (…) Una possible explicació és que entre gent jove, amics, puguin compartir roba o molta estona junts, podrien contagiar-se entre ells”, ha indicat.

Adverteix que el contagi es pot produir en qualsevol context i que la seva aparició no té una relació directa amb la brutícia o la falta d’higiene.

Recomana consultar al metge en cas de tenir una picor molt intensa, que n’és la principal simptomatologia. “Fins i tot impedeix dormir a les nits, i no respon als tractaments habituals amb cortisona. D’altra banda, quan a la localització, és molt típica la picor a les mans”, ha advertit el dermatòleg Marc Sagristà.

També les aixelles, els pits i el melic; o la zona genital. De fet, és fàcilment contagiable entre les parelles sexuals.

La sarna es tracta amb cremes i locions amb preparats actius contra l’àcar. També és imprescindible extremar les mesures d’higiene i neteja, també de la roba. Cal rentar-la amb aigua calenta, a uns 60 graus, i guardar-la un mínim de 48 hores en bosses tancades.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra al dermatòleg Marc Sagristà.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *