L’hospital de Calella amplia el seu programa d’atenció al dol

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha ampliat el seu programa d’atenció al dol a l’hospital de Calella, un servei que realitza des del 2009 gràcies a la col·laboració de la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró i l’Obra Social “la Caixa”. L’expansió del servei permetrà realitzar grups de dol i atenció individual de manera continuada, a més d’accions comunitàries per sensibilitzar sobre el dol als centres educatius i als centres d’Atenció Primària.

A més de l’atenció als domicilis, la part més innovadora és entrar a les escoles, tant per fer atenció individualitzada a nens que han perdut a un familiar com per fer formació als professors. Ho ha explicat Rosa Tarré, coordinadora de la Unitat de Treball Social i responsable de coordinació amb les entitats del tercer sector de la Corporació.

Ens permet aquesta ampliació donar resposta a més persones afectades, a més famílies, a més professionals i també donar suport a àmbits comunitaris com ara l’àmbit educatiu. És a dir, què passa quan a una escola un nen ha tingut la pèrdua d’un familiar proper, un avi, a vegades un pare, una mare, com podem anar donant formació i sensibilització als professionals que atenen a aquests nens a l’àmbit educatiu. El que es pretén amb aquest projecte és donar suport, d’una banda, individual a les famílies, però també a nivell de grups i també a nivell de sensibilització de tots els professionals que ens trobem a l’entorn de salut, a l’entorn educatiu amb dificultats per atendre a les famílies que han patit una pèrdua.

El programa consta de cinc psicòlegs; al gener es va incorporar un especialista en l’atenció al dol i a l’abril es van recuperar els grups setmanals de suport al dol a les famílies. Amb aquesta ampliació també s’han augmentat les hores d’atenció individual a les famílies.

Des de l’inici del programa al 2009, s’han atès a més de 4.000 pacients, 5.300 familiars i 600 persones en dol. Segons la Corporació, prop del 90% dels pacients han pogut resoldre problemes de comunicació i de relació amb la família i l’entorn gràcies a aquest suport.

Estem parlant d’un volum de persones beneficiades d’aquest programa molt alt i, de fet, molt necessari, perquè tots els professionals que atenem a l’àmbit de la salut, tots els serveis que té la Corporació sabem que diàriament estem atenent amb malaltia avançada, estem atenent a situacions de final de vida i la conseqüència d’això és el dol que fan a les famílies posteriorment les hem de poder abordar. Per tant, és molt important que pugui haver aquest increment de professionals que ens donin suport en aquest sentit.

En les sessions de grup, persones que es troben en la mateixa situació comparteixen vivències, sentiments i emocions, tot conduït per un psicòleg.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a la Rosa Tarré, coordinadora de la Unitat de Treball Social i responsable de coordinació amb les entitats del tercer sector de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *