L’eurodiputat calellenc Josep Maria Terricabras confia que el canvi al govern espanyol serà positiu per Catalunya

Tant en les relacions entre les institucions catalanes i espanyoles com per la situació dels líders polítics i socials catalans empresonats. El diputat independent per ERC al Parlament Europeu ha presentat a Calella, la seva ciutat natal, el seu darrer llibre, “Allò que som”, on recull les seves reflexions sobre la condició humana.

En una entrevista a Ràdio Calella TV, ha mostrat la seva confiança cap als partits que han donat suport a Pedro Sánchez en la moció de censura que ha tret a Mariano Rajoy de la presidència del govern espanyol. Considera que cal diàleg entre les autoritats catalanes i espanyoles i demana acostar als polítics catalans empresonats a Catalunya.

Fins ara, el senyor Pedro Sánchez ha dit unes coses bàrbares. Ha insultat al president Torra, ha dit coses terrorífiques, però els que l’han ajudat a pujar al poder, aquests sí que li faran veure de mica en mica que el seu tracte amb Catalunya, la primera cosa que ha de fer és parlar amb les autoritats catalanes. No pot ser això, un govern que resulta que governa el país però no parla amb una part del país, però quina bogeria és aquesta? Per tant, que algunes coses canviaran jo me’n refio, i desitjaria que canviessin moltes, per exemple, la primera cosa, que acostessin els presos a Catalunya i, després, no només acostar-los, sinó treure’ls, i quan hi hagi un judici ja en parlarem, perquè un judici honest els ha d’exculpar de tot i hauran passat mesos i potser algun any a la presó.

Terricabras creu que aquest canvi també tindrà una repercussió a Europa. Assegura que la funció dels catalans al Parlament Europeu és mostrar la realitat catalana i també l’espanyola i denunciar casos com el d’Altsasu, el de “la Manada” o la “llei mordassa”.

Em sembla fins i tot que un canvi a la presidència del govern espanyol pot anar bé, perquè s’adonaran que aquell senyor i aquell partit que semblava tan fort, tan consolidat, que tothom estimava, que només els catalans eren uns poca soltes però tots els altres ho veien clar, que no és ben bé així. És a dir, tot això ajudarà a conèixer Espanya. Una de les coses que hem de fer els que som a fora, és no només explicar el cas de Catalunya, sinó el cas d’Espanya. Que se sàpiga què és la llei mordassa, que se sàpiga què passa amb aquestes coses, amb Altsasu, amb les violacions, que es vagi entenent. Hi ha espanyols magnífics, no és contra els espanyols que parlo. Estic parlant del govern, d’estructures de poder, que funcionen a l’antiga manera i això és el que hem d’anar descobrint i ajudant a que canviïn.

Al seu últim llibre, Allò que som, Terricabras parla de la veritat, la mentida i la postveritat i ho relaciona amb la pèrdua de confiança entre les persones, les institucions i els mitjans de comunicació.

Fins ara, hi havia alguns punts de referència: agències, ràdios, televisions, diaris, no tots, però alguns, dels quals et refiaves. Ara sembla que com que tots reben notícies a vegades esbojarrades i les repeteixen no saps ben bé de qui t’has de fiar i s’ha aconseguit que la gent tingui aquesta inquietud de dir ara no se si és veritat o és mentida. Jo sempre dic mirem de dir aquelles coses que poden ajudar als altres a la reflexió, no a la confusió.

També fa referència a la por, el llenguatge, la llibertat, els drets i els deures. Un exercici de reflexió per treure l’entrellat a la complicada situació política actual.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a l’eurodiputat calellenc Josep Maria Terricabras.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *