L’Associació Catalana per la Infància Maltractada exigeix més formació per als professionals que han d’aplicar el protocol contra el maltractament

Carme Tello és la presidenta de l'Associació Catalana per la Infància Maltractada

La presidenta de l’Associació Catalana per la Infància Maltractada ha reclamat més formació per a tots els professionals de la salut i l’assistència social per garantir una correcta prevenció i abordatge dels maltractaments en els infants. Carme Tello ha mostrat la seva sorpresa pel procediment que, segons ha transcendit aquest cap de setmana, s’ha seguit en el cas del bebè de dos mesos de Pineda de Mar que està ingressat a l’UCI de la Vall d’Hebron. El seu pare ha confessat haver-lo apallissat provocant-li lesions al cap, el trencament del braç i la fractura de fins a cinc costelles. El Departament de Salut no ha concretat quantes vegades ni en quins centres se l’hauria visitat en les últimes setmanes.

Segons TV3, el passat 27 de desembre el van visitar a l’Hospital Sant Jaume de Calella sense que s’activés el protocol. L’endemà, segons manté el mitjà, una infermera del centre va avisar als serveis socials de l’Ajuntament de Pineda de Mar, que van activar els mecanismes davant un cas de família en risc d’exclusió social. No per a maltractaments.

La presidenta de l’ACIM, Carme Tello, ha indicat en una entrevista a l’Info Migdia que el protocol estableix que davant de qualsevol indici de maltractament és necessari que el pediatra examini l’infant. Igualment ha reclamat més formació per a tots els professionals per evitar errors.

Els professionals que es fan càrrec de l’aplicació del protocol estiguin formats i preparats per detectar els elements que ho fan necessari (…)
Està molt bé que avisin als serveis socials, però primer s’ha de saber si el nen o nena ha patit un maltractament físic. Aquests són els més fàcils de detectar perquè es veuen, a diferència dels abusos sexuals, per exemple.

Tello ha recalcat que hores d’ara es desconeix de forma oficial quina ha estat l’assistència prèvia ni per quins motius es va atendre el petit. En tot cas, diu que si les informacions aparegudes són certes indicarien una mala praxis.

Si el presenta totes aquestes lesions és que no ens l’hem mirat, sinó ho haguéssim pogut detectar fàcilment, per exemple, a nivell visual les hematomes.

El petit continua ingressat a l’UCI de la Vall d’Hebron. El Departament de Salut de la Generalitat ha obert un expedient per investigar l’assistència prèvia que hauria rebut. La DGAIA s’ha fet càrrec de la seva tutela.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista. 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *