L’antiinflamatori, sempre sota prescripció i supervisió mèdica

Un 5% de la població de l’Alt Maresme i la Selva Marítima pren habitualment antiinflamatoris. És una xifra per sobre de la mitjana catalana, segons dades del CatSalut, i que han motivat que des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva s’hagi activat una campanya per conscienciar als pacients de la necessitat de fer un consum adequat d’aquests fàrmacs, i sobretot acotat en el temps. S’estan difonent unes càpsules de vídeo on els professionals de l’atenció primària incideixen en algunes idees claus com evitar l’automedicació i seguir les indicacions del metge. La iniciativa també recorda que portar una vida activa i evitar el sobreprès contribueixen a prevenir i pal·liar el dolor i les articulacions.

Anar a la farmaciola i prendre’s un antiinflamatori no és un gest banal. La campanya #CompteAmbElsAntiinflamatoris de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva posa l’accent en el risc de fer un consum d’aquests fàrmacs sense prescripció i supervisió mèdica, tal com ha explicat Montserrat Tejedor, metgessa de família del CAP de Calella.

Són medicaments que han de tenir un inici i un final (…) Són molt actius a nivell gastrointestinal: poden produir úlceres, sagnats gàstrics, tendeix a fer pujar la tensió arterial i provoca retenció de líquids, la qual cosa pot complicar l’estat de les persones amb problemes cardíacs; genera problemes al ronyó.

En aquest grups de fàrmacs hi ha medicaments tan coneguts com l’ibuprofèn, el naproxèn o el diclofenac; que estan indicats pel dolor i la inflamació. Entre ells guarden algunes diferències quant a les propietats i també les dosis que cal prendre per tractar correctament les malalties. Per això, la metgessa de família recalca que no se’n pot fer un autoconsum.

L’ibuprofèn el donem com a analgèsic, antiinflamatori i antipirètic, per reduir la febre. Per això demanem que se’ns consulti perquè tenim a l’abast altres medicaments com el paracetamol que ens permet adequar el tractament a la persona. Volem transmetre que el que li funciona al veí potser no a nosaltres, que l’automedicació té riscos i que cal promocionar l’ús racional dels mediments.

La campanya incideix en les alternatives farmacològiques per tractar el dolor i les inflamacions -aplicació de fred o calor a la zona afectada- i també en la prevenció. En aquest cas la fórmula és prou coneguda: vida sana i activa.

Són tant o més efectives que els fàrmacs. Una articulació inflamada, fred i calor; és una part del tractament. Fer activitat física regular, no cal fer escalada, sinó ser constants beneficia a les articulacions i evita el sobrepès. La fisioteràpia, per exemple, també ajuda.

La campanya #CompteAmbElsAntiinflamatoris s’assimila a la que la Corporació de Salut del Maresme i la Selva va realitzar el passat mes d’abril amb els protectors d’estómac.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *