L’Ajuntament preveu una moratòria de sis anys per adequar Calella a la futura Ordenança de paisatge urbà

Cartell publicitari en una façana que envolta l'aparcament del Mercat

Una regulació pendent de ratificació definitiva que s’ha redactat per millorar l’estètica urbana de Calella, en allò que fa referència als equips tècnics que es pengen a les façanes –sortides d’aire condicionats, per exemple–, elements publicitaris, aparells de captació solar, entre d’altres. El plenari va aprovar inicialment dilluns l’Ordenança de paisatge urbà, només amb els vots a favor dels partits del Govern Municipal, PDECat i PSC. El més crític de l’oposició va ser el regidor d’ICV-EUiA, Sebastián Tejada, qui va assegurar que el document final no compleix les expectatives que havia generat.

Per Tejada, la regulació paisatgística abasta un àmbit més gran que l’estrictament públic. Creu necessària una ordenació de la “disbauxa actual” però acompanyada de plans específics d’informació i formació, i d’ajuts tècnics i econòmics. En aquest sentit, per ICV-EUiA l’ordenança es queda curta.

Donem per fet que necessitem una ordenança actualitzada que posi ordre a la disbauxa de l’espai públic, però sobretot plans de millora complementaris que facin evolucionar l’actual degradació. Ha d’incidir en la informació i formació ciutadana, de les comunitats de veïns, d’hotelers…; l’acompanyament i l’ajut econòmic; l’assessorament tècnic qualificat; perquè al final tindrem només una ordenança reguladora i sancionadora.

La CUP es va abstenir en la votació. També ERC, que va lamentar que la regulació peca d’un excessiu tecnicisme i està faltada d’ànima. El partit republicà també va fer notar que alguns preceptes se solapen amb l’Ordenança de convivència i participació ciutadana.

En resposta a això, el tinent d’Alcaldia Jordi Sitjà va precisar que l’ordenança ha de ser justament una eina de treball per als serveis tècnics municipals. Va enumerar els elements de l’espai públic sobre els quals fixa criteris de millora estètica, avançant que es contempla un termini de sis anys per adaptar els elements que no s’ajustin a normativa.

Es dota d’una moratòria d’un màxim de 6 anys per adequar l’ordenança a les noves situacions que, a dia d’avui, no es complirien amb els nous condicionats que s’hi recullen. A partir de la seva vivesa, caldrà estar amatent als nous mètodes de construcció o publicitaris per anar actualitzant l’ordenança, que era imprescindible com a eina de treball per als professionals de la casa.

El manteniment de les façanes i la conservació de les finques, o l’obligació de retirar els rètols dels negocis que han acabat l’activitat; són alguns dels supòsits que regula l’ordenança, que vetllarà especialment per l’estètica urbana del nucli antic.

El text està actualment en exposició pública, previ al seu retorn al ple per fer-ne l’aprovació definitiva.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *