Un nou tractament d’immunoteràpia contra la leucèmia, a l’abast dels usuaris de la Corporació

L’Hospital Sant Joan de Déu ha tractat el primer pacient pediàtric que ha rebut amb èxit la immunoteràpia CART-19. L’infant afectat per una leucèmia limfoblàstica aguda després d’haver rebut la teràpia, ha pogut reprendre la seva activitat habitual. Això suposa un gran avenç perquè fins ara els pacients no tenien una altra opció curativa i ara el 62% d’aquests pacients continuen sense rastre de la malaltia. D’aquest tractament se’n podria veure beneficiada una persona derivada des de l’Hospital de Blanes.

Joan Buch, hematòleg de l’Institut Català d’Oncologia i de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ha explicat a Ràdio Calella TV a qui està dirigida aquesta nova teràpia immunitària.

Estem parlant de pacients que ja han rebut diferents línies de tractament de quimioteràpia i malauradament no han respost de la manera que volíem (…) El que estem fent és donar un tractament alternatiu que augmenta l’eficàcia de la quimioteràpia convencional i, a més, amb afectes secundaris que permeten no tenir seqüeles importants.

La immunoteràpia té un índex de toxicitat més baix que els tractaments convencionals i aconsegueix que els efectes secundaris rarament apareguin.

El tractament consisteix a utilitzar el sistema immunitari del mateix organisme perquè lluiti contra el tumor. Es recullen els leucòcits del pacient i es cultiven perquè el virus estigui incorporat dins el limfòcit T. Això genera una proteïna que aconsegueix que el limfòcit reconegui directament el tumor.

Els resultats del programa CAR-T19 ofereix una alternativa als pacients que no responen als tractaments amb quimioteràpia i amb molt mal pronòstic a curt termini.

El tractament és complex. L’extracció dels limfòcits obliga als pacients ha estar connectats a una màquina, que retorna la sang per una altra via; com si fos una diàlisi. Aleshores és quan s’ha d’incubar amb els virus prèviament modificat genèticament per incorporar-ho a l’ADN del limfòcit.

En pacients pediàtrics o adults joves de fins a 25 anys amb leucèmia limfoblàstica aguda B, s’ha constatat que el tractament immunoteràpic aconsegueix una taxa de resposta positiva de fins al 60%. En adults, la xifra és del 50%.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *