La Sala Mozart recupera un faldó de finals de 1800

faldó sala mozart

Amb motiu de l’estrena de la sarsuela El Dúo de la Africana, el teatre de la Sala Mozart ha recuperat un faldó de paper que data de finals de 1800 i que era part de l’antic teló de la sala. Quan es van iniciar les obres d’ampliació de l’escenari, l’any 2014, els escenògrafs Jordi i Josep Castells van començar a fer petites restauracions del faldó que avui es podrà veure a l’escenari.

Ho ha explicat el propietari de Can Salom, Arcadi Lluís Salom, qui ha explicat la història d’aquest element decoratiu.

És una peça històrica en el temps, està datada de finals de 1800, del 1890 i escaig, i havia sigut el faldó de l’antic teló pintat habitual de l’època. Aquest teló, per la seva feblesa va desaparèixer, segurament sobre els anys 40, però això va ser com tantes restes de tantes escenografies, guardat a dalt als telars. En el moment de les obres es va ensenyar als germans Castells, que són els escenògrafs més importants que té el país i uns enamorats del teatre, i al veure-ho van dir que era una peça històrica que els feia il·lusió, dins del que es pogués, restaurar.

El cinema de Can Salom seria el més antic en funcionament de l’Estat espanyol, ja que el primer programa data de 1904. L’estrena d’El Dúo de la Africana ha sigut el moment idoni per recuperar el faldó, ja que més de 100 anys després, la Sala Mozart continua fent cinema i sarsuela. Tot i que no tindrà la mateixa funció que a finals del segle XIX, el faldó s’integrarà com a element decoratiu de la Sala Mozart.

L’excusa ha sigut portar-ho per acabar de donar vida a la sarsuela que s’estrenarà avui i després serà integrat dintre de la sala, al vestíbul, com un element decoratiu. L’anècdota és que, quan em pregunten quan va començar el cinema, perquè sembla que és bastant cert que és el cine més antic d’Espanya en funcionament, el primer programa que tinc és de 1904, que és una revista, parla que es van fer tres sarsueles i dues pel·lícules el mateix dia, un diumenge. Si era al 1904, 114 anys després la Sala Mozart continua fent cinema i sarsuela.

Encara es poden comprar les entrades per veure El Dúo de la Africana, la sarsuela en dos actes que obrirà la setena Temporada Lírica Ciutat de Calella. Se’n faran dues funcions, avui a les 22:00 h i diumenge a les 19:00 h.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra al propietari de Can Salom, Arcadi Lluís Salom.

Ràdio Calella TV enregistrarà El Dúo de la Africana en una gravació especial amb 8 càmeres. El director de la Temporada Lírica Ciutat de Calella i també director del Cor i Orquestra Simfònica Harmonia de Calella, Albert Deprius, explicava que encara queden entrades disponibles per a les dues funcions.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *