La meitat dels treballadors ni cobren ni veuen compensades les hores extres que fan

Ho denuncia el sindicat CCOO, que xifra en 35 milions les hores extraordinàries realitzades pels treballadors a Catalunya durant el 2017. I alerta que això impedeix la creació de 18.000 llocs de treball. El responsable de l’àrea sociolaboral de CCOO, Ricard Bellera, denuncia que aquest escenari constata la precarització del mercat laboral, que continua tenint una incidència més directa entre les dones.

“Una de cada dues persones que ha fet hores extres no les ha cobrat i això ens mostra la imatge de la precarització del mercat de treball que hem denunciat en altres qüestions com el treball parcial involuntari, la temporalitat, la sobrequalificació, la inseguretat laboral, o la devaluació salarial que hem patit en els últims anys”, ha exposat Bellera en una entrevista a l’Info Migdia.

L’informe trenca tòpics. Com per exemple que la majoria d’hores extres realitzades pels treballadors es corresponen al sector serveis -com la restauració o el comerç-. Són els professionals científics i intel·lectuals els que en concentren el gruix, sense rebre’n una percepció econòmica.

El sindicat alerta que aquesta situació té una incidència directa en el col·lectiu de dones: “Si abans aquestes hores les feien sobretot els homes, ha canviat la tendència i ara són les dones. Això és una molt mala notícia; però també hi ha el tema de temporalitat, que afecta especialment l’ocupació femenina”.

El sindicat CCOO ha elaborat aquest informe a partir de les dades de l’Enquesta de Població Activa corresponent al segon trimestre del 2017. El responsable de l’àrea sociolaboral advertix però que els resultats no acostumen a computar els minuts que s’entren abans a la feina o els que se surten més tard de l’hora estipulada.

I apunta a una tendència a convertir les hores extres en una qüestió estructural. “Fer hores extres és un acord entre empresa i treballador, i hi ha un nombre màxim anual; però en cap cas els treballadors en tenen obligació. No estem tancats que se’n facin en pics de producció o en situacions extraordinàries, és evident que hi ha d’haver una flexibilitat interna, però això no justifica que es facin de forma estructural”, ha dit Bellera.

L’anàlisi del sindicat de treballadors arriba a fixar aspectes com que durant el 2017 es van fer 10,1 hores extres setmanals per persona.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista al responsable d’Economia i Treball de CCOO, Ricard Bellera.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *