Joan Rebagliato: “Escric pensant sempre en Calella”

L’escriptor calellenc ha presentat avui a la Biblioteca el seu últim llibre, “L’últim port. Diari d’Alexandros” amb el que ha aconseguit el Premi Literari Vila d’Ascó 2017.

En una entrevista a l’Info Vespre, Joan Rebagliato ha explicat que viure a Calella l’inspira en el mar i que la ciutat està present en els seus llibres.

Això és una cosa curiosa, perquè jo sempre m’havia considerat molt de terror. He de dir que no se com és que escric tant sobre el mar. Suposo que hi fa el fet de viure a Calella, els meus fills són de Calella, la meva dona és de Calella, i Calella és el mar. Jo quan escric, escric pensant sempre en Calella encara que escrigui sobre el mar de les Antilles, de fet.

Es tracta de la segona vegada que guanya el Premi Literari Vila d’Ascó 2017. Rebagliato ha assegurat que li fa molta il·lusió però ha admès que sempre li queda el dubte de no fer-ho prou bé.

He de dir que és una mica sorprenent guanyar dues vegades el mateix premi, sobretot tenint en compte que tampoc hem publicat gaire. Llavors publicar dos cops el mateix premi, és curiós. A mi, evidentment, em va fer molta il·lusió i em va permetre anar a un territori conegut. Però sempre m’ha quedat una mica el dubte de si quan et fan repetir una cosa no és perquè potser no l’has fet prou bé i toca tornar-hi, no ho se.

Joan Rebagliato és lingüista al TERMCAT, el Centre de Terminologia de Catalunya. Considera que el model d’immersió lingüística de l’escola catalana és un èxit però creu que es centra massa en la llengua. En aquest sentit, afirma que faltar crear una consciència de país i donar més importància a aspectes com la geografia, la literatura o la història catalanes.

Crec que la immersió és un èxit com a concepte. Permet construir realment un sol país i construir-lo, a més, amb la base de la llengua catalana i de la cultura catalana. Jo el que li retrauria una mica al model d’immersió lingüística és que sempre s’ha centrat justament en la immersió lingüística. Per mi, faltaria crear una certa consciència de país i jo voldria que també a les escoles es fes, de manera general, geografia de Catalunya, literatura de Catalunya, història de Catalunya; perquè jo crec que a part de la llengua hi ha molts altres trets que fan que siguem afectivament catalans. Tot i això, que algú potser diria que és adoctrinament, jo la veritat és que no ho crec. Crec que és normal en un país tenir una òptica del país, però tot i això crec que el model d’immersió lingüística té molt de mèrit. Es pot millorar, però està molt bé.

Amb L’últim port. Diari d’Alexandros va guanyar el Premi Vila d’Ascó, la primavera passada, dotat amb 3.600 euros i la seva publicació. Ara la trobarem a les prestatgeries de les llibreries.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a l’escriptor calellenc Joan Rebagliato.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *