Introduir tots els aliments a partir dels 6 mesos d’edat, el canvi més significatiu en l’alimentació infantil

Contínuament es van fent estudis en l’àmbit de la salut i l’alimentació per comprovar si les pràctiques habituals són correctes o si hi ha canvis que permeten millorar. La infermera del CAP de Calella, Cristina Masvidal, ha passat avui pel programa La Ciutat per explicar els canvis que s’han produït en l’alimentació infantil. Ha explicat que es poden resumir en quatre grans punts.

El primer és la importància de la lactància materna, s’hi pot ser, exclusiva, fins als 6 mesos.

Hi ha petits canvis, tampoc són tants. Hi ha quatre punts molt importants que hauríem de seguir, que serien lactància materna exclusiva, és a dir, res més que això, fins als 6 mesos d’edat. Fins ara a partir dels 4 mesos s’introduïa la complementària, però hem vist que són tants els beneficis de la lactància materna, tant importants que hem d’intentar allargar-ho el màxim possible.

A partir dels 6 mesos es poden introduir tots els aliments, de forma progressiva i flexible, però deixant passar entre 3 i 5 dies abans de cada nou aliment per poder comprovar si el nen reacciona malament i pogués tenir al·lèrgia.

A partir dels 6 mesos què fem? Introduir d’una manera molt progressiva i molt flexible tots els aliments. Abans eren primer cereals sense gluten, després amb gluten, la fruita, però no totes… Ara són tots, perquè s’ha vist que no hi ha una fruita que faci més al·lèrgia que una altra, que el fet d’haver-ho endarrerit tant tot fa que inclús hagi pogut perjudicar. L’únic que hem de tenir en compte és que entre aliment i aliment deixarem de passar entre 3 i 5 dies perquè hi hagi un marge que si hi ha una al·lèrgia o una intolerància puguem detectar-ho.

Masvidal ha explicat que també es recomana el Baby Led Weaning, un mètode que consisteix en donar-li el poder de decisió al nen. Donar-li aliments no triturats, de textura tova, perquè mengi sol amb les mans. D’aquesta manera, l’infant pot experimentar amb les textures, els gustos i els colors.

El que la nova guia ens proposa és, si podem, el Baby Led Weaning, que seria la introducció de l’alimentació complementària regulada pel nadó. És a dir, el que mana és el nen. Vol dir que tu triaràs quins aliments li dones, però el nen triarà quina quantitat. I no donar-li tot triturat, sinó experimentar amb les textures. Amb unes instruccions clares; fins als 5 anys res de fruites dures que et pots ennuegar. Estem parlant de textures assimilables per un nen. Per exemple, la truita, que és una textura molt tova. Que ell l’agafi amb les mans i experimenti les textures, els gustos i els colors.

Masvidal ha destacat que és molt important reduir la quantitat de menjar que donem als nens i no obligar-los a que s’acabin tot el que hi ha al plat. Afirma que cada vegada hi ha més nens obesos degut a aquest fet.

A continuació pots recuperar l’entrevista íntegra a la infermera del CAP, Cristina Masvidal.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *