Interior atribueix a la delinquència organitzada l’increment d’inseguretat que percep el Maresme

Reunió del Consell d'Alcaldes presidida pel conseller d'Interior, Jordi Jané

El conseller d’Interior ha reclamat més contundència judicial per contrarestar la sensació d’inseguretat creixent al Maresme. Jordi Jané va reunir-se ahir amb els alcaldes de la comarca, els quals demanen solucions per combatre una percepció que s’ha posat especialment de relleu a les poblacions del Baix Maresme. No obstant això, les xifres objectives aportades pels cossos policials i el propi Departament d’Interior no ho sostenen: el nivell d’activitat delictiva al Maresme és la més baixa dels últims 10 anys. S’ha reduit un 3,5%. Amb tot, en algunes modalitats en ha repuntat.

Són els fets delictius que s’acompanyen de força els que han experimetat aquest increment, que el conseller d’Interior va detallar ha estat de l’1,7%.

“La xifra global no representa la sensació d’inseguretat que poden tenir els ajuntaments i els ciutadans, però sí que algunes modalitats delictives ens preocupen molt i no han baixat. Al contrari, han pujat un 1,7%. Davant d’això cal seguir actuant amb el Pla Operatiu Específic Habitatge, que sí està donant fruits”, va dir Jordi Jané.

El conseller d’Interior va traslladar part de la responsabilitat de la sensació d’inseguretat que hi ha al territori a una resposta judicial tèbia, per exemple, en casos de robatoris amb força i violència a l’interior de domicilis comesos, va dir, per bandes organitzades.

“Per robatoris a domicilis s’ha portat davant el jutge a 150 persones al Maresme. Hi ha resposta policial en forma de detencions però després la presó preventiva ha arribat només en 25 casos. Voldríem que la resposta judicial fos més contundent”, va declarar el conseller d’Interior.

Això passaria, va admetre, per una reforma del Codi Penal que apliquen els membres de la judicatura i que ha estat en l’aire com a conseqüència de la situació d’interinitat del Govern espanyol.

Els alcaldes del Maresme també van tenir resposta a una petició molt concreta al conseller, en la línia d’augmentar el nombre d’efectius dels Mossos d’Esquadra. No serà fins al 2018, en el millor dels casos, a l’espera que surti una nova promoció d’agents. “La no aprovació dels pressupostos de l’any passat van impedir poder convocar 400 places de Mossos d’Esquadra, però si prosperen els del 2017 tindrem 500 noves places d’agents, que voldrem que molts d’ells vinguin al Maresme”, va exposar.

Una resposta que no va acabar d’acontentar al conjunt dels alcaldes que, acompanyats dels responsables de Seguretat i de Policies Locals, van assistir a la reunió celebrada ahir a Mataró.

Calella surt satisfeta de les explicacions donades pel conseller d’Interior

El tinent d’Alcaldia de Seguretat, Albert Torrent, que va assistir al Consell d’Alcaldes presidit pel conseller Jordi Jané, creu que a Calella no es percep, al mateix nivell, la sensació d’inseguretat expressada per d’altres poblacions de la comarca, majoritàriament localitzades al Baix Maresme. Admet que és una percepció molt particular però que el pols que en pren el consistori i el cos policial local a peu de carrer va en aquesta direcció.

Torrent s’ha remès, a tot això, a les dades sobre delinqüència a nivell local. En general, el nombre de fets delictius ha baixat, si bé també han repuntat els robatoris en domicili, seguint així la tendència comarcal.  “Són els robatoris amb força a domicili, però sense utilitzar violència. El 2016 vam tenir tres casos més que l’any anterior. És un increment inferior al del conjunt del Maresme, però aquest és un consol molt trist, sobretot per la gent que els ha patit”, ha manifestat el tinent d’Alcaldia.

El tinent d’Alcaldia de Seguretat es mostra igualment queixós del fet que la justícia no apliqui mà dura contra aquesta modalitat de delictes. Sobretot, en casos de delinquents reincidents. “Hi ha multireincidents, detinguts 8 o 12 vegades per robatoris a domilici, que finalment queden en llibertat amb càrrecs. Els alcaldes van demanar al conseller que ho parlés amb la Fiscalia, perquè això sí que genera intranquilitat”, ha conclòs Torrent.

Ha llançat un missatge de tranquil·litat cap a la ciutadania garantint, d’una banda, l’excel·lent col·laboració que hi ha entre els cossos dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local; i de l’altra que Interior actua amb diligència i fent especial atenció contra els robatoris amb força, comesos en alguns casos per bandes internacionals. Ha dit Torrent que aquest és, darrera el terrorisme, el que més preocupa als responsables públics.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *