Els tècnics adverteixen que la virulència de l’escarabat ‘tomicus’ encara està per arribar a Calella

Exemplars de pins pinyoners al Parc Dalmau de Calella

El Maresme registra actualment unes 800 hectàrees forestals que han resultat afectades per la plaga de l’escarabat que mata els pins pinyoners, la majoria de les quals concentrades en l’àrea compresa entre Mataró i Arenys de Munt. La previsió dels tècnics de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme és que s’acabi d’escampar pel conjunt del territori entre aquest 2017 i el 2018 amb una afectació estimada del 30% de les 8.000 hectàrees de bosc.

Les diferents plagues que estan danyant els boscos del Maresme, entre elles la del tomicus, són conseqüència del canvi climàtic i els episodis de sequera que s’estan encadenant. Davant d’això, el Consell Comarcal del Maresme ha organitzat per demà divendres una jornada tècnica per analitzar la situació actual i futura, que comptarà amb la participació d’Oriol Bassa, que és enginyer de forests de l’ens supramunicipal.

En una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV, Bassa ha parlat de l’estat en què es troba el bosc del terme municipal de Calella. Adverteix que el pitjor encara no ha arribat. “Pensem que entre el 2017 i el 2018 Calella quedarà al mig de la plaga i veurà com es multiplica per deu el nombre d’exemplars morts. Tot i així, ha estat dels primers municipis en actuar: ha enviat una carta a tots els propietaris forestals requerint que retirin la fusta morta”, ha manifestat.

Intervencions que tenen per objectiu netejar el sotabosc per evitar incendis, que podria tenir conseqüències nefastes per al territori. A banda que caldrien molts anys per recuperar-lo, també seria causant de grans inundacions i rierades.

La falta de recursos és el que manté en alerta i preocupa als responsables de la gestió dels boscos de la comarca, que ocupen un 65% de tot el territori. “Aquí hi ha una administració que en té les competències, la Generalitat de Catalunya, que no té recursos; i una altra que sí, la Diputació de Barcelona, que no s’hi acaba de posar de forma seriosa. L’any passat va destinar-hi més de 4 milions d’euros, uns 700.000 euros la Generalitat; però creiem que de cara a evitar incencis i inundacions cal una inversió de veritat”, ha lamentat Bassa.

L’enginyer de forests del Consell Comarcal del Maresme també ha recordat que el canvi climàtic comportarà un canvi de paisatge. Es recuperaran els boscos d’alzina, que són els que millor s’adapten a les condicions ambientals.

“El Maresme ja era un gran alzinar en l’època dels íbers, però tenim les pinedes fruït de l’extensió de les vinyes a partir del 1940 perquè són les que més resisteixen el sol. Sota seu creixen les alzines que sí són les que millor s’adapten a les condicions ambientals de la comarca”, ha comentat.

La jornada tècnica sobre el canvi climàtic i els boscos del Maresme es farà divendres 10 de març a Sant Vicenç de Montalt. Està dirigida a responsables polítics i tècnics municipals de Medi Ambient.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista a Oriol Bassa, enginyer de forests del Consell Comarcal del Maresme.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *