Els plàstics d’un sol ús quedaran prohibits a la Unió Europea a partir de l’any 2021

I és que plats, coberts, bastonets de cotó i palletes són els responsables del 70% de les escombraries marines. El biòleg marí calellenc Francesc Peters, cap del Departament de Biologia Marina i Oceanografia del CSIC, ha avisat que les partícules contaminants també afecten a les persones quan mengem els peixos que ingereixen aquests plàstics.

Peters ha assegurat que moren al voltant d’un milió d’ocells marins cada any degut a la ingesta de plàstics.

Evidentment, la fauna marina ingereix parts d’aquestes partícules que van al mar, d’aquests plàstics que van al mar. Al voltant d’un milió d’ocells marins moren cada any per ingesta de plàstics que obstrueixen el seu estómac i moren i uns 100.000 mamífers marins també els taponen l’estómac i acaben morint només per la ingesta de plàstics. A banda d’això, els plàstics atrauen altres substàncies que són contaminants al mar i això, si s’ingereix es pot anar bioacumulant en els organismes, com els peixos. Bioacumulant vol dir que nosaltres que ens mengem el peix més gros, aquest haurà menjat molts peixos petits però aquest contaminant s’haurà anat acumulant i el peix més gran té molta dosi i nosaltres la ingerim.

També a Calella troben una gran quantitat de plàstics i altres objectes al fons marí quan fan neteges amb el Club Esportiu Subaquàtic

Si que hi ha molts plàstics. Jo no en tinc constància directa, perquè no he anat a fer cap mostreig jo directament, però hi ha una plataforma que es lidera des d’aquí de l’Institut de Ciències del Mar que es diu Plàstics zero i conjuntament amb investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes i que fan mostrejos a les platges i se’n troben molts, el que diem microplàstics, partícules més petites de 5 mm, i macroplàstics, que serien peces més grosses. Com a membre del Centre d’Activitats Subaquàtiques de Calella fem neteges cada any i de plàstics del fons marí en surten, entre altres coses.

Peters ha subratllat la importància de sensibilitzar a la població sobre els danys d’aquest tipus de plàstics, però considera que cada vegada es té més en compte.

Des de la UE també tenen previst que per l’any 2025 s’hagin reduït com a mínim un 25% l’ús de plàstics per als quals no hi ha alternativa. També es prendran mesures específiques per als filtres de cigarrets i els aparells de pesca abandonats.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra al biòleg marí, Francesc Peters.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *