Els Amics del Parc Dalmau plantaran un castanyer per commemorar del 90è aniversari de l’espai

Volen que sigui un arbre al voltant del qual s’hi reuneixen les escoles de Calella cada tardor i amb motiu de la celebració de la Castanyada. Sobretot ara que tres dels centres estan instal·lats ben a prop del pulmó verd de la ciutat. Ho ha explicat el portaveu del grup de voluntaris mediambientals, Josep Maria Juhé, avui en una entrevista al programa La ciutat.

El pròxim 10 de juny se celebrarà al Parc Dalmau la festa del seu 90è aniversari, i la plantada d’un castanyer commemoratiu serà, en paraules de Juhé, una de les accions més boniques que preparen.

Pensem que havent-hi les dues escoles tan a prop, tres si hi comptem l’Escola Pia, hi hagi un arbre referent dels 90 anys (…) A més és una de les festes més maques que es fan a l’escola i sovint s’ha de marxar lluny per trobar castanyers -en alguna àrea de la Riera hi ha exemplars- però pensem que també n’hi ha d’haver al parc (…) El plantarem on hi ha l’àrea de gossos perquè hi ha una font i com que necessita un nivell d’humitat important així es protegirà.

La festa d’aniversari del Parc Dalmau arrencarà a les nou del matí amb una visita guiada per mostrar els resultats del treball fet pel grup de voluntaris, les actuacions musicals d’un cor de gospel i un grup d’havaneres; demostracions a càrrec de les escoles de la ciutat i un dinar de carmanyola.

Durant l’entrevista al programa, Juhé ha detallat quins són els diversos exemplars d’arbres que hi ha a Calella i considera haurien d’incorporar-se al catàleg local, a fi i efecte de protegir-los pel seu valor natural i patrimonial. Ha explicat que ja hi consten les alzines i algun pi pinyoner, també els eucaliptus del passeig del carrer de Mar. Considera que s’haurien d’incloure ara els exemplars sota el concepte de comunitats.

Hi afegiria si depengués de mi comunitats, no pensaria en exemplars concrets, sinó en un àmbit que té una riquesa natural important. Penso també en un arbre que baixa de climes humits com és el cerver: la seva família abraça del Pirineu -allà s’anomena muixera de guilla- fins a la costa. Protegiria potser algun suro que tampoc surt al catàleg i algun ametller, que és l’arbre tradicional de l’agricultura del nostre país.

Juhé ha posat l’accent sobre el procés de transformació dels boscos del Maresme, amb una evident substitució de les espècies que fins ara n’eren predominants, com a conseqüència del canvi climàtic.

Els pins són els primers afectats del canvi climàtic. A la zona de la Creu de Canet veureu passant per l’autopista que tot el bosc està marró. M’ha arribat un estudi del Centre de Recerca Forestal de Catalunya, entitat vinculada a la UAB, on diu que en 70 anys a la costa de Barcelona hi podrien haver les temperatures que al juliol hi ha a Sevilla.

El portaveu d’Amics del Parc Dalmau ha dit que la conservació dels boscos passa per reconèixer el valor que té la natura a les nostres vides.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *