El sindicat majoritari de l’ensenyament crida a les mestres a fer vaga de 24 hores

Imatge d'arxiu

És un dels sectors professionals més feminitzats. Segons dades de l’USTEC, el 74,5% del personal del curs passat eren dones; i exposa que cal aprofitar el pes específic que tenen en l’àmbit educatiu per denunciar aquest 8 de març les condicions de precarietat laboral i les situacions de discriminació que encara pateixen. La representant del sindicat a l’Alt Maresme, Mar Pijuan, ha dit que esperen un alt seguiment de la convocatòria pel grau de consciència que s’ha assolit dins el sector.

El de mestre és un ofici majoritàriament femení, com passa també amb les professionals d’infermeria o d’assistència geriàtrica. El curs passat arribava al 74,5% del conjunt de personal al sector públic, on la sindicalista Mar Pijuan, de l’USTEC, denuncia que encara es produeixen situacions de discriminació per raó de sexe. I en posa aquests exemples:

Ens torbem amb mestres que són rebutjades per estar embarassades o que se’ls pregunta si faran ús del permís de lactància, o companyes que fins i tot diuen que els han arribat a preguntar si pensen quedar-se embarassades. Ens comencem a trobar amb un model privat dins el sector públic, que sempre havia estat més objectiu

Des del sindicat s’exposa que només el 0,3% de les mestres fa ús del permís de lactància, i que moltes en són reticents perquè les hores d’absència no es cobreixen. Diuen que aquestes situacions poden generar un conflicte amb la direcció dels centres.

El mateix passa amb el permís d’hospitalització de familiars. Segons les seves dades, són les dones que en fan ús majoritàriament. És d’un màxim de sis dies i el fet que el Departament d’Ensenyament no ho cobreixi ho consideren un greuge.

També s’oposen a què siguin les direccions dels centres qui puguin fer les seleccions de personal, quan abans es garantien els criteris estrictament objectius.

A banda de l’àmbit laboral, la convocatòria de vaga feminista del 8 de març també fa referència al consum i demana a les dones que es desentenguin de les tasques de cura dels familiars -hi ha la campanya #PenjaElDavantal-. També s’aprofitarà per denunciar la violència masclista, on cal destacar la feina de prevenció que es pot fer des dels centres educatius i gràcies als docents.

En aquest sentit, la representant d’USTEC a l’Alt Maresme critica que el Departament d’Ensenyament hagi decidit suprimir el programa formatiu d’educació en igualtat per a mestres.

La coeducació era un eix vertebrador del currículum i es traslladava després a les aules per lluitar contra les desigualtats i evitar les situacions de violència. Per això demanem al Departament que ho recuperi i doti els centres d’un coordinador de coeducació perquè s’utilitzi un llenguatge correcte, que no hi hagi activitats sexistes i es combati la violència de gènere. Ara que notem un increment de la violència masclista entre l’alumnat i sobretot a secundària

El sindicat majoritari de l’ensenyament públic a Catalunya dona suport a la mobilització que es farà dijous al matí a Calella, organitzat per l’assemblea feminista.

A continuació pots recuperar íntegrament l’entrevista a Mar Pijuan, del sindicat USTEC-STEs.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *