El Refugi Antiaeri del Parc Dalmau, construcció destacada de la futura Ruta de la Guerra Civil al Maresme

Calella participa en el projecte de creació de la Ruta de la Guerra Civil al Maresme que impulsa el Consell Comarcal i que acaba de rebre una subvenció de la Generalitat de Catalunya. S’han atorgat 336.537 euros que cobreixen la meitat de la inversió necessària per executar la iniciativa, que es calcula tenir enllestida l’any 2021. Consistirà en la senyalització d’elements claus que testimonien el que va passar durant l’episodi bèl·lic, a partir dels quals es dibuixaran 3 itineraris. Es posarà en marxa una aplicació que farà de guia i, a tot això, es construirà un centre d’interpretació a Santa Susanna que centralitzarà tota l’activitat turística que se’n derivi.

La Ruta de la Guerra Civil al Maresme constarà de tres itineraris temàtics. Amb el títol “La Defensa de la Costa”, inclourà les trinxeres i els nius de metralladores, a més de bateries de costa i llocs d’observació, que es conserven en poblacions com Malgrat de Mar, Santa Susanna o Mataró.

El segon itinerari porta per títol “La Reraguarda i el Front”, que passarà per emplaçaments i edificis que van tenir una significació especial durant el conflicte. Per exemple, els refugis antiaeris que protegien la població dels bombardejos. Un dels que s’hi destacaran és el que hi ha al Parc Dalmau, que fa uns anys es va recuperar i obrir al públic. Ho ha explicat en declaracions a Ràdio Calella TV Joaquim Arnó, que és el president del Consorci de Turisme del Maresme.

Aquest refugi formaria part de la ruta com a element simbòlic dels que hi ha a la costa. Serà l’exemple del que hi havia en aquell moment. Anirà acompanyat d’exposicions i informació històrica, que permetrà acompanyar-hi als escolars.

El tercer itinerari passarà pels edificis que van acollir les delegacions diplomàtiques durant el conflicte, quan van fugir dels perills que hi havia a Barcelona. Es van ubicar en cases senyorials de Sant Andreu de Llavaneres, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Mar.

A més de la senyalització d’aquests elements, el projecte de la Ruta de la Guerra Civil contempla fer accions de difusió i de promoció turística.

Aquesta APP ens guiarà en el recorregut, donarà elements d’identificació i continguts històrics. Això anirà acompanyat de la reedició d’un llibre sobre les ambaixades i un altre sobre la defensa costanera; i la ubicació d’un centre d’interpretació a Santa Susanna, des d’on començarà la ruta i es distribuirà el turisme interessat.

Un cop confirmada la subvenció per part de la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Maresme posarà fil a l’agulla en la seva concreció i execució, que es preveu enllestir el 2021.

El pressupost total és de 673.074 euros. La meitat es cobrirà amb l’ajut català i la resta per mitjà d’aportacions dels municipis que hi participen.

El 50% està subvencionat i la resta l’aportaran els municipis. En paral·lel, estem buscant altres línies de subvenció que ens permetin reduir l’aportació municipal.

L’aportació econòmica que farà cadascuna de les poblacions encara no està concretada.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *