El Ple tomba la moció d’ICV que demanava ambulàncies amb metge a Calella i Blanes

El Ple de l’Ajuntament de Calella va rebutjar la moció presentada per ICV en què proposava garantir que a Calella i Blanes hi hagi ambulàncies de Suport Vital Avançat, és a dir, amb un metge. La formació ecosocialista feia aquesta petició en vistes a la propera finalització del conveni amb el SEM i la possibilitat que no hi hagi ambulàncies amb metge, que passarien a ser unitats dotades amb infermer, tal com es contempla en el conveni vigent des de l’any 2015. ICV pretenia que el representant municipal al Consell Rector de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva defensés que al nou conveni s’hi garanteixi el servei amb ambulàncies de Suport Vital Avançat per a les bases del SEM dels hospitals de Calella i Blanes.

Tots els partits presents al Ple -ja que l’únic regidor de la CUP no hi va assistir– van coincidir en voler que hi hagi el millor servei a Calella, però van rebutjar el text de la moció amb arguments similars, entre ells que l’Ajuntament no té cap competència en aquest assumpte, que guarden una confiança plena en els professionals sanitaris del país i en què sempre es garantirà una ambulància amb metge quan faci falta i on faci falta.

El regidor del Partit Popular, Josep Maria Pérez-Basart, es va presentar al debat plenari sense arguments en primera instància i va esperar a escoltar a la resta de partits per posicionar-se. Finalment va abstenir-se ja que considera bo defensar que hi hagi ambulàncies amb metge però entenia que la moció no era aplicable.

Per part del PSC, Josep Torres va assegurar que el canvi de model d’emergències mèdiques racionalitzarà el servei i garantirà que sempre hi haurà ambulàncies de Suport Vital Avançat quan sigui necessari, i això serà sempre per criteris mèdics professionals, en els quals confia plenament. Torres: “Considerem, per la informació que tenim, que s’enviarà sempre la unitat més adequada a cada cas. Per tant tampoc és cert que desapareguin els metges de les ambulàncies sinó simplement que aniran allà on pertoqui. Jo confio en la professionalitat de la gent que tirarà endavant aquest nou model i espero que la cosa funcioni bé. En tot cas serà moment d’avaluar-lo quan es posi en pràctica“.

Esquerra Republicana també va votar en contra del text argumentant que els convenis, encara que se signin a cada hospital, responen a un model pensat per tot Catalunya. Cristina Gómez va exposar que no es pot suposar com a negatiu aquest canvi de model ja que cada Unitat actua on li és precís i així seguirà sent, deixant en mans dels professionals la nova denominació de les Unitats de Suport Avançat, un aspecte altament tècnic. Gómez: “Ens sembla que té un punt d’alarmisme que no és pertinent i no el podem compartir. La nostra plena confiança que el Departament de Salut, encapçalat pel Conseller Comín, continuarà utilitzant criteris assistencials peer sobre de tot. En cap cas estem deixant un servei descobert com el servei amb metges. En tor cas conviuen les dues modalitats, però les unitats amb metge existeixen ara, i estem convençuts que en la propera etapa, conveni o pròrroga, continuaran existint”.

Amb aquest darrer argument també hi va coincidir l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, que va parlar per part del PdeCat. Va posar l’adjectiu de “política de campanar” a la moció d’ICV, ja que no pot haver-hi convenis bilaterals entre un hospital i el SEM perquè el model és global per al país. Candini va afirmar que el nou model serà més eficient i va retreure a Tejada que el govern tripartit a la Generalitat va deixar un deute a l’ACA de mil tres-cents vuitanta-vuit milions d’euros, dels quals en cinc anys se n’han retornat ja mil cent milions, i que associï retallades a Convergència. Candini: “Me n’aniré molt tranquil·la sabent que per damunt de tot del que es tracta és de no enganyar la gent ni generar falses expectatives. Vostè sempre fa aquell mantra de que a última hora és més fàcil tancar llits i jo li demanaria una mica més d’humiltat. Si governar vol dir generar falses expectatives, explicar coses que no s’han dit i posar que s’han dit, i treure conclusions i fer anàlisis absolutament segregadores des d’un punt de vista territorial, a nosaltres ens sembla que aquesta no és la bona política en absolut“.

El regidor impulsor de la moció, Sebastian Tejada, va respondre a l’atac de Candini sobre el deute de l’ACA dient que és “la tècnica del calamar que escampa tinta” perquè no es parli de la qüestió important. Va assegurar que els convenis són bilaterals entre cada hospital i el SEM i que l’Ajuntament té potestat per influir-hi. Va dir que si es canvia el model no és per optimitzar sinó que és una nova retallada sanitària. Va negar que els seus arguments fossin alarmistes, i va afegir que els metges que poden sortir amb ambulància treballen la resta del temps a urgències i això encara deixa aquest servei més dèbil. Tejada: “Pensem en un Ictus o un politraumatitzat que passi a Calella o Sant Pol i que no pot ser atès a l’Hospital de Calella o Blanes i que hagi d’anar ben estabilitzat fins a Can Ruti o el Trueta de Girona. Jo no dic que el SEM enviarà aquí una unitat amb infermeria, això no ho dic en cap moment, però com menys unitats amb metges hi hagi més pujarà la probabilitat que enviïn una unitat inadequada. Jo m’en vaig més tranquil a dormir si sé que a les unitats de Calella i Blanes hi ha un metge a les ambulàncies“.

La votació finalment va acabar amb el rebuig a la moció d’ICV per 14 vots en contra, 1 vot a favor i 1 abstenció.

Una moció d’ICV que si que es va aprovar va ser la que dóna suport a persones afectades per poteques amb clàusules sòl.

El regidor Tejada va exposar que la Llei obliga a eliminar aquestes clàusules i retornar als clients els beneficis que n’ha tret l’entitat bancària, però deixant que sigui el banc qui decideixi com es fa, podent oferir soucions favorables al banc i no als clients per fer el reemborsament.

L’únic vot no favorable va ser l’abstenció del Partit Popular. Josep Maria Pérez Basart, estar d’acord amb el plantejament de la moció però no hi va poder votar a favor ja que es fa una crítica al Govern espanyol que no comparteix. “No entenc que l’Estat espanyol hagi fet un Decret -que a més és el número 1 del 2017- per regular aquest tema i poder fer una devolució més ràpida de les clàusules sól, i vostès ho critiquin. No ho entenc. I en tot cas és un tema totalment voluntari tant per les entitats com per les persones, i si qualsevol persona vol anar a través d’un advocat bé ho pot fer. I de fet jo crec que molts ho faran així. Com que no es tracta d’una cosa obligatòria no entenc el perquè dels qüestionament de l’Estat espanyol“, va dir el regidor popular.

A aquesta moció hi van poder fer aportacions tant el PdeCAT com Esquerra Republicana i els dos partits hi van votar a favor, igual que el PSC. La moció demanava que l’Oficina d’Habitatge ofereixi assessorament als afectats i així va ser aprovat.

Al Ple es va aprovar per unanimitat l’aprovació inicial del Reglament Regulador de la figura del Defensor de la Ciutadania, i es va aprovar bonificar en un 95% l’ICIO a l’Escola Pia per la reforma de les aules de primària que ha fet al centre del carrer Sant Pere. En aquest punt, però, Esquerra Republicana es va abstenir.

Finalment el ple va aprovar una moció conjunta de PdeCat, ERC, PSC, la CUP i ICV i es va adherir Calella a la plataforma Casa Nostra és Casa Vostra. El PP es va abstenir argumentant que casa nostra no pot ser casa de tots, sinó que ho serà només d’alguns en funció de les circumstàncies de cada refugiat i cada país europeu.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *