El periodista Antoni Bassas creu que els deutes dels mitjans privats limiten la seva independència

El periodista i escriptor considera que a Espanya hi ha un periodisme d’Estat molt limitat pel poder polític i econòmic. Deu anys després d’acomiadar-se d’El matí de Catalunya Ràdio, el programa que va conduir durant 14 anys, el periodista ha publicat «Bon dia, són les vuit» una crònica en primera persona en la qual reflexiona sobre les relacions entre la premsa i el poder. La presentació del seu llibre va congregar una multitud de calellencs i calellenques a la Biblioteca.

En una entrevista a Ràdio Calella TV, Bassas ha destacat la pluralitat dels mitjans públics catalans.

En el cas d’Espanya, que jo crec que es pot parlar d’un periodisme d’Estat justament perquè els mitjans de comunicació estan en unes condicions econòmiques molt precàries, són molt deutors dels deutes que tenen. Jo crec que això limita la seva independència professional, de manera que el poder polític i el poder econòmic jo crec que ha guanyat quota d’influència en alguns mitjans, sobretot privats. En els mitjans públics, jo crec que sortosament els mitjans públics catalans operen amb un nivell de pluralitat que ja voldrien molts dels que consideren que adoctrinen.

El periodista ha admès que la transició cap a un estil de ràdio més ràpid i amb més contingut transmèdia és necessari per sobreviure i que tant els mitjans com els professionals s’han hagut d’adaptar.

Està molt influïda per l’aparició de les xarxes socials, que a la meva època es limitaven al correu electrònic i els SMS. Jo crec que s’ha perdut rigor en la posada en escena radiofònica, s’ha guanyat velocitat, això amb tota seguretat, i es manté el talent. No hi ha alternativa, quan tu treballes a un diari, no pots pretendre que el diari sigui una col·lecció de fulls impresos que surt al matí. Avui dia, un diari, com una ràdio o una televisió, també és un canal 24 hores de notícies i a la web hi ha continguts audiovisuals. En aquest sentit, ens estem adaptant tots, sinó és impossible sobreviure.

L’actual presentador de l’Ara Bassas ha explicat que els deu anys que han passat entre que va deixar les ones radiofòniques i la publicació del llibre li han permès filtrar la informació per quedar-se amb la que més podia interessar als lectors.

Sempre podries escriure més llibres però acabaries avorrint. Em diuen que sóc un periodista bastant directe quan explico les coses, molt clar, i, aleshores, evidentment he garbellat molt, en el sentit que justament els 10 anys que hi ha entre que vaig acabar El matí de Catalunya Ràdio i que l’he escrit m’ha permès filtrar i que només quedés allò que jo penso que realment val la pena explicar.

Bassas creu que la credibilitat dels mitjans ha anat a la baixa, però les audiències, encara que estan molt fragmentades, són molt altes. El periodista afirma que la credibilitat va per mitjans i, dins dels mitjans, molta gent confia en les firmes de determinats professionals.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra al periodista Antoni Bassas.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *