El Grup d’Astronomia de Calella farà l’observació de les Llàgrimes de Sant Llorenç des de la platja de Poblenou

El fenòmen de les Llàgrimes de Sant Llorenç captat per la NASA

Canvia l’emplaçament habitual de la zona dels dipòsits del Parc Dalmau per culpa de l’augment de contaminació lumínica que s’ha produït a Calella. Això dificulta l’experiència d’un dels fenòmens més especials i vistosos de l’estiu, que es pot gaudir a simple vista i sense necessitat d’utilitzar lents.

Joan Palau, president del Grup d’Astronomia de Calella, ho ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV. Espera que el canvi afavoreixi que la gent els acompanyi en una nit que s’espera plàcida i amb cel serè. L’hora de trobada és a les 10 de la nit.

“Hem intentat buscar una zona d’emplaçament més fàcil d’arribar-hi a peu i que tingui condicions acceptables. Aquest dissabte el punt àlgid serà a les 5 de la matinada però tindrem una lluna que a les 12 de la nit estarà al 70%. Això fa que tinguem tan sols dues hores per fer l’observació. També intentarem des d’aquest punt de la platja de Pineda, després de les guinguetes i abans d’arribar al Càmping Caballo de Mar, veure el planeta Saturn que està esplèndit per aquesta època”, ha dit Palau.

Palau afirma que a Calella hi ha hagut un augment de la contaminació lumínica però no en la xarxa d’enllumenat públic, on s’ha estès la instal·lació de leds.

Ha explicat quin és el fenòmen que genera aquest centelleig en forma d’estels fogaços, que cada any acostuma a coincidir amb la commemoració del martiri de Sant Llorenç. D’aquí l’orígen del nom popular amb què es coneixen les perseides, que es poden observar a ull nu.

“Són les restes d’un cometa que es diu Swift-Tuttle. Les partícules que deixa anar de la superfície quan s’aproxima al Sol són atretes pel camí que fa la Terra per la força de la gravetat i, en creuar l’atmosfera, s’ionitzen això fa que veiem les espurnes brillants il·luminant el cel (…) Aquest dissabte segurament podrem veure algun bòlit, que són les partícul·les més grans”, ha aventurat el president del Grup d’Astronomia de Calella.

Els organitzadors de l’observació esperen reunir més d’un centenar de persones a la platja de Poblenou i portaran aparells per veure Saturn o, si es pot, la constel·lació de Sagitari.

Eclipsi lunar parcial i fugaç

El president del Grup d’Astronomia de Calella apunta que l’eclipsi lunar que tindrà lloc aquesta nit serà perceptible per un període de només 20 minuts, i ja en fase decreixent.

“El primer contacte d’ombra serà a les 19.23h i el màxim a les 20.21h. Això abans que surti la Lluna, a les 20.55h; mentre que l’últim contacte serà a les 21.18h. Això deixa un marge de 20 minuts d’eclipsi, ja bastant petit”, ha explicat Palau.

Aquesta nit recomana també anar a veure l’eclipsi arran de mar. I recorda que ara és l’època de les “llunes vermelles” pròpies de l’estiu, un fenòmen també molt atractiu que es produeix quan el satèl·lit pren un color ataronjat i surt de l’aigua.

A continuació pots recuperar íntegrament l’entrevista al president del Grup d’Astronomia de Calella, Joan Palau.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *