El Gran Recapte arriba en un moment crític per a moltes famílies calellenques

150 voluntaris, set supermercats, vuit punts de recollida i el repte d’igualar o superar les 24 tones d’aliments del 2018. Són les xifres de la pròxima edició del Gran Recapte que organitzen els quatre Bancs d’Aliments de Catalunya i que també a Calella es realitzarà aquest divendres 22 de novembre i dissabte 23 de novembre. Aquí, la iniciativa l’impulsa Càritas amb la col·laboració de l’àrea de Política Social de l’Ajuntament de Calella, que han fet una crida a tots els calellencs i calellenques a donar-hi suport sigui quina sigui l’aportació que cadascú pugui fer perquè tot suma. Encara calen uns quants voluntaris per cobrir tots els torns.

Garantir que hi haurà les mans necessàries per recollir les donacions als supermercats, fer-ne el transport al magatzem i posteriorment classificar els productes és el més important, a dia d’avui. A l’organització del Gran Recapte de Calella els falten voluntaris per arribar als 150, i criden a tothom que s’hi vulgui oferir a trucar a Càritas Calella, que n’és el responsable, al número 93 769 45 06.

Entre els voluntaris hi haurà un grup d’alumnes de 4t d’ESO de l’Escola Freta, en una experiència per acostar la realitat social als joves. Durant l’any, Càritas visita les escoles de Calella per explicar quina és la seva funció i quins recursos hi ha a Calella per a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat. La resposta que en reben és del tot positiva. I és en forma de recollides que s’organitzen a les pròpies escoles, tal com ha explicat Josep Vidal, responsable d’alimentació de Càritas Calella.

Hi ha dues escoles que fan recollida d’aliments: el Freta, per la setmana de la infància, i recullen gairebé 1.000 quilos; i l’Escola Pia de Sant Pere, ho van fer el març, i en van recollir 1.800.

El regidor de Política Social, Ramon Llamazares, ha fet èmfasi en traslladar el missatge de solidaritat a les noves generacions.

És molt important que es creï consciència de solidaritat en les generacions petites.

Vidal i Llamazares han visitat avui els estudis de Ràdio Calella TV per explicar la logística del Gran Recapte d’aquest cap de setmana. Hi participen els mateixos supermercats que l’any passat -Bon Preu, Caprabo, Consum, Dia (Sant Pere i Sant Jaume), Mercadona i Spar-, i es demana que es donin aliments bàsics envasats, també per a infants: oli, llet, llet en pols, cacau, arròs, pasta, galetes, conserves de peix o llegums.

Els productes quedaran emmagatzemats a Calella i es repartiran, al llarg de l’any, entre els usuaris de l’economat que gestiona Càritas. Vidal ha apuntat que aquest 2019 es podria batre rècord d’usuaris perquè quan falta un mes per acomiadar l’any, s’ha pràcticament assolit la xifra del 2018. Una trista notícia que evidencia que hi ha moltes famílies que no aconsegueixen recuperar-se i ser autosuficients econòmicament sinó que les dificultats s’estenen.

L’any passat es van donar aliments a 1274 persones, que representaven 456 famílies. En aquests moments, a data de 14 de novembre, hem donat aliments a 451 famílies -a 5 famílies d’igualar la xifra de l’any passat, per desgràcia se superarà- i estem a 16 persones de les 1247 persones (…) Pobres, molt pobres, no en ve cap, o pocs; des de Càritas fa 4 anys que parlem dels treballadors pobres.

En aquest sentit, el responsable d’alimentació de Càritas Calella ha advertit d’una demanda latent a la ciutat entre les persones en situació de vulnerabilitat. Ha assegurat que de forma periòdica se’ls adrecen persones que no tenen un sostre on dormir i resguardar-se del fred. Vidal considera que Calella hauria de tenir un alberg per atendre-les.

A Calella, entenc que fa falta un alberg (…) Ve gent que no té menjar, això ho solucionem donant-los una cartilla d’un mes per anar al menjador social de Poblenou; hi ha el tema de la roba, que ho solucionem amb el rober; però el tema del dormir és més complicat.

En resposta a això, el regidor de Política Social ha dit no tenir les dades sobre les persones que es veurien afectades per aquesta circumstància però que ha donat instruccions a la Policia Local perquè l’informin personalment dels casos que es detecten. Llamazares ha demanat que tothom que es trobi en situació de carrer s’adreci a Serveis Socials, i ha apuntat que no tothom ho accepta.

He demanat estar informat de primera mà de qualsevol persona que dormi al carrer. A totes les persones que es trobin en aquesta situació els demano que s’adrecin a Política Social, on estudiarem les possibilitat que tenen per millorar. No és fàcil (…) A tothom que es troba en aquestes circumstàncies se li ofereix anar a Política Social, i no totes volen. Això també ens ho hem trobat i cal dir-ho.

L’Ajuntament de Calella té un conveni amb alguns establiments d’allotjament perquè en moments de fred intens acullin les persones que dormen.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *