El Govern modificarà el Pla d’Urbanisme per limitar el nombre de pisos turístics a Calella

Font: Airbnb

El tinent d’Alcaldia de Territori, Jordi Sitjà, ha expressat el compromís del Govern Municipal per realitzar les gestions necessàries perquè urbanísticament es pugui posar un topall màxim al nombre de llicències expedides per a habitatges d’ús turístic. En una entrevista a l’Info Migdia ha exposat que aquesta possibilitat superava el que legalment permet una ordenança, que és el que es portarà a aprovació del Ple Municipal ordinari de febrer, dilluns vinent.

Sitjà ha indicat que aquesta era la voluntat inicial del Govern Municipal, però que els tècnics els van advertir que la via correcta era la de la modificació del Pla General d’Ordenació Urbanística per mitjà d’un Pla especial. Com es va fer amb la limitació d’obertures d’oficines al carrer Església.

El tinent d’Alcaldia de Territori ha avançat quin és el percentatge màxim sobre el cens d’habitatges de Calella, que és d’aproximadament 10.600. “Regular amb un màxim del 5% els habitatges que hi ha a Calella i que ens situaria a l’entorn dels 530. S’haurà de regular per un Pla especial a nivell urbanístic perquè no es pot amb una ordenança (…) Ens ho plantegem per abans que acabi la legislatura”, ha compromès Sitjà.

Amb tot, Sitjà no contempla un allau de sol·licituds un cop s’aprovi definitivament l’ordenança reguladora dels pisos turístics, el mes d’abril. Coincidirà amb el final de la moratòria aplicada el 2016 i prorrogada després, que va deixar quatre expedients per resoldre. A Calella, en aquell moment, hi havia uns 260 habitatges legalment donats d’alta.

L’ordenança d’habitatges d’ús turístic amplia i endureix les condicions per obtenir la llicència. Fins ara només era necessari tenir la cèdula d’habitabilitat i un número de registre. “Demanarem a més una pòlissa de responsabilitat civil de 300.000 euros i els que tinguin règim de propietat horitzontal hauran d’acreditar que no hi ha un acord o estatuts que ho prohibeixin”, ha indicat.

L’autorització prèvia dels veïns és el mecanisme amb el qual es dota l’ordenança amb l’objectiu d’evitar els possibles problemes de convivència que pugui comportar l’explotació turística dels habitatges.

També serà obligatori senyalitzar-los amb un rètol distintiu, en el qual s’especificarà el nombre màxim de persones que s’hi poden allotjar i un número d’incidències que ha d’estar operatiu 24 hores i ha de garantir una capacitat de resposta de 30 minuts.

L’ordenança recull un règim de sancions en cas d’incompliments, tipificats com a lleus, greus o molt greus.

El tinent d’Alcaldia de Territori ha explicat que, en paral·lel a això, el consistori continuarà fent ús d’un cercador que permet localitzar pisos que es publiciten en diferents plataformes com Airbnb. “Podem entendre que probablement la suspensió haurà abocat a algú a sortir al mercat sense llicència (…) En el termini de dos o tres mesos després d’aprovar l’ordenança tindrem capacitat de detectar-los i aplicar les sancions que pertoquen si no es treuen”, ha advertit.

El servei que té contractat l’Ajuntament de Calella per rastrejar les ofertes de pisos turístics està desenvolupat per Talk&Code.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a Jordi Sitjà.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *