El cap d’Urologia de l’hospital participa en un estudi per frenar el càncer de pròstata més agressiu

Foto: CCMA

La Marató de TV3 d’aquest any vol recaptar fons per la recerca mèdica i científica del càncer. I és que al nostre país, la investigació es finança, a més de amb fons públics, amb donacions altruistes. En canvi, als Estats Units són empreses privades que sovint posen diners per portar a terme els diversos estudis. Per exemple, el treball en el que ha participat el cap del servei d’Urologia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Josep Maria Prats, per frenar la progressió del càncer de pròstata agressiu i millorar-ne el seu diagnòstic. Un treball fet conjuntament amb l’Hospital Mont Sinaí, la Universitat de Yale i l’Hospital Universitari Thomas Jefferson de Philadelfia.

El càncer de pròstata és el segon més diagnosticat a nivell de població i, per sexe, és el més detectat en els homes.

Actualment l’eina que es fa servir per fer el cribratge per determinar si el pacient té la malaltia és el marcador P.F.A. però actualment no és molt específic. Per tant, hi ha pacients en els quals el marcador surt alterat però no tenen càncer de pròstata i n’hi ha que no surt alterat i pateixen la malaltia però no la desenvolupen. Amb aquest estudi han trobat un nou marcador. Així ho ha explicat el doctor Josep Maria Prats.

Hem intentat buscar un marcador que es troba a la orina, una proteïna que s’excreta en la orina, que ens indica que aquell pacient té un càncer de pròstata, però que és dels agressius, dels que donarà problemes a la llarga. L’important és aconseguir detectar pacients amb càncer de pròstata agressiu.

Amb aquest nou marcador creuen que seran capaços d’actuar directament a la cèl·lula per frenar el càncer agressiu que respongui als tractaments actuals i en sortirà un nou fàrmac que es troba en fase d’estudi.

És un fàrmac que es troba en fase d’estudi, s’han començat els primers estudis en ratolins i de moment està donant un bon resultat però està en una fase molt inicial, hem d’esperar temps a veure com va. El que sí que està bastant desenvolupat és el biomarcador, que és el marcador aquest que detectem a la orina. Es presentarà a principis d’any al Congrés d’Oncologia Urològica que es fa a Estats Units i sembla que serà un marcador que juntament amb altres ja existents com és el PFA 3 ens donarà molta fiabilitat en el diagnòstic d’aquest tipus de tumors.

Perque el fàrmac es pugui utilitzar en persones cal esperar anys, primer amb els animals i després estudis pilots.

L’objectiu del fàrmac no és eliminar el càncer, sinó la cronificació de la malaltia i que no evolucioni. El que passa és que amb el temps, els pacients acaben essent resistents als tractaments i llavors cal canviar de medicament.

L’interessant d’aquest estudi és que no només s’acabarà desenvolupant aquest nou fàrmac sinó que ja tenim una eina que ens millora una cosa imprescindible que és el diagnòstic. Podrem fer un diagnòstic molt millor i molt més acurat i això espero que en poc temps ho tinguem al mercat per fer-ho servir.

Aquest estudi en que ha participat el doctor Prats ha estat publicat a la prestigiosa revista científica Cell.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra al cap del servei d’Urologia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Josep Maria Prats.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *