Defensors d’afectats per clàusules terra veuen insuficient el decret aprovat avui

El Consell de Ministres ha aprovat avui un Reial Decret que ha consensuat amb el PSOE i Ciutadans per tal de garantir un procediment extrajudicial ràpid i gratuït pels consumidors que reclamin davant la seva entitat bancària la supressió de la clàusula sòl i la devolució dels diners cobrats de més des del 2009 fins ara, amb els corresponents interessos.

A partir d’ara, els bancs hauran de comunicar als seus clients que estan afectats per una hipoteca amb clàusula sòl, que hi ha un procediment extrajudicial i les dues parts tindran 3 mesos per arribar a un acord. En el cas que aquest acord no arribi, el client podrà optar per la via judicial.

Les organitzacions de consumidors consideren que aquest Reial Decret només beneficia a la banca ja que serà aquesta la que decideixi quins diners s’han de tornar i si es fa via extrajudicial o judicial. A més, consideren que hi ha aspectes que no queden clars ja que l’esborrany del text inclou que els bancs podran aplicar mesures compensatòries diferents al pagament en efectiu. El document tampoc aclareix què passarà amb els casos que ja han estat jutjats amb efecte 2013.

L’advocat Jordi Pont, de Tarinas i vicepresident d’Apredef, l’associació que defensa als afectats per productes financers d’alt risc, considera poc ambicioses les mesures aprovades avui pel govern

Pont explicat que les clàusules terra tornen a l’actualitat després que la justícia Europea hagi obligat a la banca a tornar tots els diners cobrats de més des de la signatura del préstec hipotecari, però cada banc decideix com fer-ho.

A Espanya hi ha 1,2 milions d’usuaris afectats. El Govern ha hagut d’intervenir i fer de mediador. Ara amb el reial decret sobretot es vol garantir el temps extrajudicial que hi ha d’haver en la negociació.

També hi ha un altre front obert: el de les despeses de formalització dels préstecs hipotecaris. El Suprem el 2015 va fallar contra dos bancs (POPULAR i BBVA) advertint-los que també era una pràctica abusiva. L’import d’aquestes despeses havia de ser a càrrec del banc.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Jordi Pont, emesa a l’Info Migdia

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *