Centenars de musulmans calellencs comencen el Ramadà

Membres de la comunitat islàmica de Calella preparen la Fàbrica per acollir el Ramadà.

Avui comença el Ramadà, el mes en el qual les persones musulmanes dejunen des de que surt el sol fins que es pon. Un mes on les persones de la comunitat islàmica, famílies senceres, resen plegats. A Calella, els veïns i veïnes musulmans es congreguen a la Fàbrica Llobet-Guri al vespre on, a més de resar, passen temps junts fent pinya.

En Mamadou i en Kausu són dos calellencs musulmans que han estat preparant la sala de columnes de la Fàbrica perquè els seus amics i familiars puguin anar a resar, posant estores al terra. En una entrevista a l’Info Vespre, en Mamadou ha explicat en què consisteix el Ramadà.

El Ramadà és una cosa que està dins dels musulmans. És obligatori, cada any, durant un mes, 29 o 30 dies, fem el Ramadà. Durant tot el dia, no es menja, no es beu, no mires una cosa que no està bé i no és només no beure i no menjar. També s’ha de comptar el menjar i la beguda, no anar a llocs que no estan bé, s’ha de parlar menys, no es poden mirar coses que no són legals.

En Kausu ha afegit que no és només a nivell alimentari, sinó que totes les accions van encaminades a purificar-se.

Hi ha una frase que diu que no és només que hagis de dejunar a nivell alimentari, no només és el menjar, sinó també els ulls, la orella, el nas. Per exemple, amb la orella què vol dir? Doncs no estar escoltant coses que no hagis d’escoltar. Amb els ulls què vol dir? No veure coses que no hagis de veure. És un mes que, per dir-ho d’alguna manera, has de portar-te bé al màxim.

Les persones musulmanes fan el Ramadà per conviccions religioses, però el fet de no menjar ni beure res durant el dia pot semblar difícil. En Kausu ha assegurat que no costa tant com la gent creu, que és qüestió d’acostumar-s’hi i de força de voluntat.

A mi, hi ha anys que se m’ha fet més difícil i altres menys. Per exemple, si cau en ple juliol, potser es fa més feixuc, però en general, potser al principi, els primers dies mentre t’hi acostumes, costa més. Però quan ja portes dos o tres dies, no. És una cosa que fas cada any, no és una cosa que t’agafi de nou. Es fa difícil? Sí, però tampoc tant com la gent creu, perquè hi ha gent que a mi em diu jo no podria, però és una qüestió de força de voluntat, res més.

Els musulmans resen cinc vegades al dia. Durant el mes del Ramadà s’intensifica, per això han demanat un espai més gran que la mesquita on puguin anar les famílies senceres.

A la nit venim a resar, a les 22:00 h i fins les 00:00 h. En teoria a les 00:30 h, però com l’Ajuntament ens fa el favor de deixar-nos estar aquí, a les 00:00 h ja acabem. A les 21:10 h o 21:15 h sopem, després descansem i a les 22:00 h tothom aquí. Totes les famílies venen aquí i resem. Moltes famílies, totes musulmanes, tant marroquins, negres, tots els musulmans. Al cap i a la fi, som una comunitat, intentem no fer cap distinció, som això, una comunitat.

En Kausu ha explicat que, en realitat, el Ramadà és el nom amb el qual es coneix el novè mes del calendari lunar, el que segueixen els musulmans, i que té unes dues setmanes de desfasament amb el calendari gregorià que es segueix als països occidentals.

Realment, cada any cau a la mateixa època, però a la mateixa època del calendari lunar que seguim nosaltres, els musulmans, clar. El calendari que es fa servir aquí a Espanya, per exemple, és el calendari gregorià, 365 dies o 366, depèn. En canvi, el calendari lunar cada més té 29 o 30 dies, per tant, a l’any són 336 dies, si no m’equivoco. Hi ha un desfasament, diguem, d’uns 20 o 30 dies, llavors cada any hi ha un desfasament d’unes dues setmanes. De fet, aquest any comencem a meitats de maig i l’any passat vam començar a finals. I crec que cada 30 o 33 anys fa com un “reset” el calendari lunar. Realment, Ramadà és el nom del novè més de l’any del calendari lunar, no és res més. Únicament s’ha popularitzat dir “fer el Ramadà”, però el terme correcte seria “dejunar en el mes del Ramadà”

Els nens, la gent gran, les dones embarassades o que fa poc que han donat a llum, les dones amb la menstruació i les persones malaltes estan exemptes de complir el dejuni del Ramadà.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a en Mamadou i en Kausu, membres de la comunitat islàmica de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *