Calellencs a Montserrat: Acaba la Romeria

Avui dimecres a la tarda han acabat de tornar els últims calellencs que quedaven a Montserrat amb l’autocar de la romeria. Molts ja van marxar ahir al vespre i altres ho han fet avui al matí.

img-20161102-wa0009

Calellencs pujant a l’autocar, a la Plaça de la Creu de Montserrat

En total han estat sis dies de romiatge a la muntanya de Montserrat, i com cada any, el Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va agrair la presència dels calellencs, de qui va dir que ja s’hi senten com a casa, i per als monjos la gent de Calella també és com si fos de casa.

Com dèiem han estat 6 dies en què 500 calellencs han pogut participar de diferents activitats, algunes de caire més litúrgic i d’altres festives i lúdiques típiques de Tots Sants. Pilar Navarro, de l’organització, ha comentat que tot ha anat molt bé de dia, perquè de nit, com passa cada any, els vigilants de seguretat han de cridar l’atenció als organitzadors de la romeria per xivarri i nens jugant a la plaça de nit. “Tot va bé excepte a les nits, que la gent fa soroll  i els que vigilen s’enfaden, ens criden, i ens claven a nosaltres els crits que tindrien de clavar potser a les famílies que no són prou responsables de deixar els seus fills fins les 2 o 3 de la matinada per aquí a les places, amb patins amunt i avall, pugen cotxes, i pateixen els vigilants perquè és fosc i potser el cotxe no veu el nano o el nen no pot frenar amb el patinet i pot haver-hi una desgràcia. És l’únic problema que tenim, tota la resta va molt bé gràcies a Déu. La gent participa“.

Referent a aquesta qüestió, el rector del santuari de Montserrat, el Pare Joan Maria Mayol, ha explicat que els sorolls de nit són difícils d’evitar, i que els monjos estan oberts a que pugi jovent. “L’aigua viva sempre fa soroll i la gent jove és aigua viva i no pot ser silenciosa. Potser altres anys ha estat més sorollós. És un tema difícil d’acotar perquè a Montserrat conviu gent jove i gran, però per part dels monjos hi ha una voluntat que la gent jove segueixi pujant i  que puguin compartir la seva alegria no només a la nit sinó també durant el dia“.

img-20161102-wa0005

Missa de Comiat de la Romeria, avui al Cambril de la Moreneta

Entre els actes més participats hi ha hagut una castanyada dilluns a la nit, una xerrada amb el Bisbe de Girona o una conferència, entre molts d’altres. També s’han fet misses com la d’aquest matí al Cambril per acomiadar la Romeria, la conventual d’ahir, o la dedicada als difunts que es va fer dilluns, entre altres. I celebracions com la Vetlla de Santa Maria, una de les més seguides dels últims anys.

Tot i això, Pilar Navarro recorda que qui puja a Montserrat aquests dies ho fa en Romeria i no només per aprofitar el preu rebaixat en l’allotjament, per tant, voldria més implicació als actes, que deixen temps a tothom per fer les excursions i l’esbarjo que convingui. “Ja sabem que som uns 500 i a la Vetlla vam ser 90, Molt bé. Ja se sap… la gent va a la seva però clar, és Romeria i se n’haurien de recordar, a més a més de fer el que es vulgui”.

Fins i tot ahir a la tarda un petit grup va anar a fer el camí a la Santa Cova guiats per Cinto Busquet, el nou responsable de la Parròquia de Calella, que ha estat a Montserrat tots els dies de la Romeria. Ell mateix definia el que ha suposat per ell aquesta Romeria de Calella, la primera en què hi ha participat. Cinto Busquet: “Una gran sorpresa perquè no m’imaginava que des del Maresme es pogués fer una cosa així, veure relacions tan boniques aquí a la muntanya, veure una cosa que ve de tants anys, del 1928, amb una tradició d’avis a fills, a néts, amb un arrelament a aquest lloc tan especial pels catalans i amb uns dies de festa, de família, de gaudir de la natura, d’espiritualitat, d’aprofundir relacions o fer-ne de noves en el meu cas, perquè porto una mica més d’un mes a Calella, i també puc conèixer moltes persones aquests dies“.

Una activitat bastant seguida, com dèiem, va ser una trobada de coneixença amb el Bisbe de Girona, Francesc Pardo, que va respondre preguntes molt diverses d’infants i grans.  Pardo també va passar pels micròfons de Ràdio Calella per explicar el perquè de la seva pujada a Montserrat amb els calellencs i el que va fer durant el dilluns. “Quan Mossèn Josep es va posar malalt i vaig anar un dia al Consell Pastoral de Calella, parlant -jo ja sabia que la Romeria de Calella era molt important amb molta gent- i mirant l’agenda vaig veure que dilluns  hi podia anar perquè m’agrada acompanyar romeries, com quan era rector. Hem celebrat l’Eucaristia, hem anat a passejar per Sant Joan, hem anat a dinar amb els encarregats de la Romeria, i ara m’han fet preguntes tothom que ha volgut. Ara estaré a les Vespres per pregar amb els monjos, saludar el Pare Abat i tornaré a Girona“.

I ahir dimarts durant la recepció amb els calellencs, el Pare Abat va recordar la seva visita a Calella l’any 2015 durant la Festa Major de la Minerva. Durant la seva estada a la nostra ciutat, el pare Abat va visitar el Far i ahir va rebre una rèplica de la torre lluminosa com a mostra d’agraïment per part de l’Ajuntament, de mans de l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini. Ell, per la seva banda, va correspondre amb dos missatges més immaterials fent referència a l’estima profunda de Déu cap a les persones i a la misericòrdia. “Jo he volgut correspondre amb un record immaterial cap a Calella per ajudar la vida de les persones. D’una banda, saber-se profundament estimat per Déu sigui quina sigui la història de cadascú. I de l’altra ser instrument de misericòrdia, per tant, d’amor i de servei“.

img-20161102-wa0007img-20161102-wa0008El temps ha acompanyat la Romeria d’enguany, ja que només dilluns al matí va ser un dia emboirat t més aviat fred. Aquí poden veure un parell d’imatges de dins l’autocar, ja de baixada.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *