Calella signa el Pacte contra la Segregació Escolar a Catalunya

Un centenar d’Ajuntaments, el Departament d’Educació i agents de la comunitat educativa han signat el Pacte contra la segregació escolar. L’ha impulsat el Síndic de Greuges en detectar que a determinades escoles s’hi concentren alumnes de perfil similar, social, econòmic, acadèmic o ètnic. Una situació que posa en risc la igualtat d’oportunitats entre els infants.

El pacte vol impulsar mesures com establir una proporció màxima d’alumnes amb necessitats educatives especials en un centre o també limitar la matrícula viva. És la que es fa durant el curs, generalment amb alumnes nouvinguts i que afecta especialment en aquests centres.

El conseller d’Eduació, Josep Bargalló, ha reconegut que caldrà una partida pressupostària específica i grossa per executar les mesures. I ha explicat que les concertades estaran obligades a acollir alumnat amb dificultats, igual que les públiques.

Tindrem uns nous decrets d’admissió d’alumnes que ens permetran donar una resposta equitativa, que és el deure de l’administració, i també un compromís pressupostari de més inversió que executarem quan disposem de nous pressupostos.

La intenció és començar a engegar el pacte durant aquesta legislatura, que encara no ha arribat a l’equador, i aplicar-lo en la mesura del possible. Però no ha tingut unanimitat: ni C’s, ni el PP ni la CUP s’hi han adherit. Però tampoc entitats clau del sector com la FaPaC o el sindicat USTEC-STEs. El consideren paper mullat i creuen que augmenta el poder de la concertada, i en aquestes termes s’ha expressat Ramon Font, portaveu del sindicat majoritari de l’ensenyament públic a Catalunya.

Quan poses l’escola concertada i la pública en el mateix pla, quan poses per sobre la llibertat d’elecció de les famílies al dret d’educació dels infants no hi ha manera d’acabar amb la segregació escolar. És una rentada de cara molt important a l’administració i a les patronals concertades.

El curs passat la concertada va acollir menys de la meitat dels alumnes amb necessitats específiqiues que els tocaven.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *