Calella, Mollerussa i Figueres. La Capital de la Sardana marca el camí pels pròxims anys

Figueres serà la Capital de la Sardana 2017. El seu nomenament es va fer divendres a Calella en el marc de la gala de lliurament dels premis de la Capital de la Sardana 2015, un títol que ostentarà la ciutat fins el pròxim mes de març, quan li passarà el testimoni a Mollerussa. De fet, la capital del Pla d’Urgell va aprofitar l’acte per exposar els eixos bàsics de la programació que desplegarà durant el 2016. El Teatre de la Sala Mozart va omplir tot el pati de butaques per reconèixer les persones i iniciatives guardonades amb els premis i medalles que atorga anualment la Comissió Capital de la Sardana, integrada per la Confederació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular. Una cerimònia marcada pel compàs de la Cobla Capital de la Sardana que s’ha crear per iniciativa de Calella, com un dels pilars de la seva capitalitat.

Capvespre de moltes emocions i alegries les que va brindar la Comissió Capital de la Sardana, divendres a Calella. La cerimònia de lliurament de premis va arrencar amb la presentació de Mollerussa, que ostentarà a partir del mes de març del 2016 la quarta capitalitat de la història, després d’Arenys de Munt, Barcelona i Calella, que ho és aquest 2015 i, per això, va ser amfitriona de l’acte que va reunir al Teatre de la Sala Mozart una gran representació del món sardanista del país.

“Des de Mollerussa a Catalunya i al món, intentarem projectar la nostra dansa, la nostra cultura i la nostra catalanitat”, afirmava l’alcalde de la capital del Pla d’Urgell, qui va aprofitar la gala per donar a conèixer qui serà el pregoner de la seva capitalitat. “És el germà Jordi Agustí Piqué, qui posa nom a l’Escola de Música, ha sigut director de l’Escolania de Montserrat i actualment es troba a Roma”, anunciava Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, qui es referia al pregoner com “una eminència en el camp de la música”.

Seguidament, l’anunci més esperat. El del nomenament de la Capital de la Sardana 2017. El coordinador de la iniciativa, Víctor Sellés, havia dit a Ràdio Calella TV dies abans que hi havien dues candidatures, però no les va fer públiques. Divendres es va donar a conèixer el veredicte de la comissió, que farà que la capitalitat viatgi de punta a punta del país. Figueres nomenada, i el seu regidor de Cultura recollia amb alegria l’honor. “És una gran alegria saber que el 2017 serem Capital de la Sardana, que coincidirà amb el bicentenari de Pep Ventura i, per tant, serà una doble joia”, admetia Joaquim Felip, qui en declaracions a Ràdio Calella TV deia que han seguit i seguiran els actes que celebrin les ciutats capitals. “De bon rotllo intentarem superar-ho”, va afegir.

Capitals de la Sardana del 2016 i del 2017 reunides a Calella, que encara la recta final de la seva capitalitat, proclamada el passat mes de març amb un simbòlic acte al Far. L’alcaldessa Montserrat Candini va admetre que el fet de passar-se el testimoni farà que entre les ciutats es crei un vincle de germanor, i va llançar a l’aire la proposta de reunir-se per intercanviar experiències. Candini ressaltava la contribució de Calella a la iniciativa, buscant deia l’excel·lència i la innovació. “Crear una cobla especialment per a la capitalitat, lògicament la sardana composada per Jordi Feliu, i com a tercer element important, l’estrena de sis sardanes al llarg de l’any, la qual cosa tampoc era molt habitual”, recordava Candini, qui va aprofitar l’acte per agrair la feina i l’esforç de l’Agrupació Sardanista de Calella i de la programadora cultural Rut Martínez.

La Cobla Capital de la Sardana, creada expressament per Calella amb motiu de la seva capitalitat i integrada per músics de diverses formacions, va marcar el compàs a la gala, interpretat algunes peces representatives com Sardanes a Mollerussa, de Josep Capell, o La màgia de les Torretes, una composició del director de la cobla, Francesc Cassú. L’acte es va cloure amb la peça Calella, capital de la Sardana del compositor local Jordi Feliu, membre a la vegada de la formació.

Premis i medalles Capital de la Sardana 2015

Una de les tenores que va interpretar la sardana de cloenda de la cerimònia dels Premis Capital de la Sardana 2015 va ser un dels guardonats. Jaume Vilà i Figueras, Medalla al Mèrit Musical en reconeixement a la seva tasca com a instrumentista, professor de la tenora, i per a la seva llarga col·laboració amb la UPC en la recerca de l’acústica i la millora tècnica de l’instrument. Va respondre al premi sumant-se a la cobla, al costat de joves músics que són mostra del vigor actual i la garantia de futur de la sardana. “En el fons, és pel que vaig treballar en el seu moment quan es van iniciar les classes al conservatori municipal, quan es va aconseguir la oficialització dels instruments de cobla i tota la metodologia. Aquest n’és el resultat”, va manifestar.

Víctor Cibrian, Medalla al Mèrit Sardanista, i Antonio Jaén, Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana. Alhora, es van lliurar fins a 10 premis a la dedicació, a l’àmbit audiovisual, a la promoció i difusió de la sardana, i a les iniciatives renovadores. Així mateix, es van reconèixer els aniversaris de colles, trobades i concursos sardanistes del país.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *