Calella aprova el pressupost amb el vot favorable de l’equip de Govern i amb l’abstenció i el vot contrari de l’oposició

Sessió plenària extraordinària d'ahir dilluns

L’Ajuntament de Calella ha aprovat el pressupost de la Corporació municipal per aquest 2016. Els comptes, que ascendeixen a 19,8 milions d’euros, han tirat endavant amb els vots favorables dels regidors dels dos partits que governen la ciutat: els 8 de CDC i els 2 del PSC. Els 4 regidors d’ERC i el del Partit Popular s’han abstingut i la Cup i ICV hi han votat en contra.

Durant el debat plenari, tant l’alcaldessa Montserrat Candini com el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Jordi Sitjà, han destacat que es tracta d’una proposta avalada pel pacte entre CDC i PSC i, a grans trets, té per objectiu no incrementar la pressió fiscal i el manteniment i control de la despesa. Uns comptes amb un perfil continuista seguint, segons Sitjà, un estil i unes línies que marca l’equip de Govern.

El regidor d’ICV, Sebastià Tejada, ha retret a l’equip de Govern que no pugi impostos com ara l’IBI per tal d’afrontar amb més garanties les inversions que segons ell necessita la ciutat. Tejada però qualifica «d’impecable i professional» la gestió financera del consistori tot i que considera que es podria millorar la capacitat de negociació amb les entitats financeres i ser més selectius, apostant per la banca ètica: “Podem ser selectius, podem prendre decisions sobre quins proveïdors financers volem tenir. Podem triar entre aquells que siguin més sensibles amb els problemes de la ciutadania, entre aquells que tinguin fundacions que col·laborin més i millor amb el teixit social. Hem de ser més durs perquè els bancs apliquin la llei del dret a l’habitatge. I també creiem que hem d’aprofitar una línia de treball amb la banca ètica”. 

Per la seva banda, el regidor popular Josep Maria Pérez Basart, a diferència de Tejada, ha deixat clar que el seu partit no vol apujar els impostos. Pérez Basart qualifica els comptes municipals de «continuistes» i ha parat l’atenció en la partida de les assignacions econòmiques als òrgans de govern i regidors. Segons ell, s’ha incrementat considerablement passant dels 151.272 euros als 296.390: “Aquesta partida de tots nosaltres els que estem aquí reunits, dels òrgans de govern i regidors que ha passat de 151.272 euros als 296.390, això és 96% més del que es pagava abans. I no per la gent de l’oposició que guanyem mig euro més sinó per a l’equip de Govern. Jo crec que això s’ha de destacar”.

Jordi Sitjà matisa aquesta qüestió dient que en els darrers 4 anys totes les remuneracions dels regidors, que ascendien a 18.000 euros, es contemplaven com a indemnitzacions i anaven al Capítol 2 dels comptes. Ara hi ha 4 regidors que cobren en concepte de salari i van al capítol 1. Sitjà però reconeix que hi ha hagut un increment ja que passa dels 18.000 euros als 19.200 euros:En els darrers últims 4 anys es cobraren totes les remuneracions, que eren 18.000 euros anuals per la via de les indemnitzacions i anaven al capítol 2, tots els regidors de l’Ajuntament. Ara hi ha 4 regidors que cobren per la via del salari i van al capítol 1, s’ha de dir que s’ha passat dels 18.000 als 19.200 euros, però aquesta no és la diferència substancial. El que està en el capítol 1 no està al 2 i a l’inrevés. El capítol 1 està incrementat per un dels regidors del PSC i l’altre al capítol 2″.

Jordi Sitjà ha recordat que ara hi ha dos nous regidors al Govern, els dos del PSC; i que el sou de l’alcaldessa es contempla tot i que ella hi renuncia perquè cobra de diputada al Parlament.

Jordi Sitjà també ha avançat que el consistori podrà oferir als contribuents poder pagar els impostos a través de la banca ètica tot i que les grans operacions s’hauran de continuar fent a través de la banca tradicional ja que el finançament de l’Ajuntament ve molt determinat per la Diputació.

Des de les files d’ERC, la portaveu Cristina Gómez ha retret al govern municipal que no hi hagi un pla de mandat municipal on s’especifiquin les prioritats i les línies d’actuació pels propers anys. Segons Gómez, els pressupostos no inclouen projectes il·lusionants que impliquin una transformació de la ciutat i dels seus sectors econòmics perquè hi hagi diversifació: “Mirant el pressupost del 2016 no veiem la voluntat real de canviar les coses, és continuista, només hi veiem accions que seran visibles a curt termini, propostes per finançar nous equipaments sense que haguem debatut els seus usos; seria el cas de l’Hostal Vell. Celebrem però que s’hagi inclòs una partida per garantir l’estructura de l’Hostal Vell. Però reclamem que parlem entre tots sobre els usos que li donarem”.

Des del PSC, el regidor Josep Torres diu que el pressupost recull les línies bàsiques del pacte signat amb CDC i subratlla que les inversions s’han augmentat un 9%: “Per dir, si en algun lloc s’augmenten els pressupostos és al capítol de les inversions que s’incrementen en un 9% amb l’objectiu i la necessitat de treballar per la ciutat amb una línia estratègica per millorar l’aspecte i les potencialitats de la ciutat”. 

I des de la CUP, Jan Catà considera que tot i hi ha moltes limitacions, des de Calella també es pot donar suport a iniciatives que reverteixen la tendència actual en què cada vegada els rics són més rics i els pobres cada vegada més pobres. La CUP vol, segons Jan Catà, impostos progressius per tal que els que més tenen paguin més i els que menys tinguin paguin menys: “Crear uns impostos i ordenances fiscals que siguin més progressives. De moment, l’estratègia ha estat de la contenció i la congelació que al nostre parer ha estat molt exagerada. Per nosaltres la progressivitat passa perquè la gent que més tingui, pagui més i la gent que menys tingui, pagui menys. No apostem per un increment indiscriminat dels impostos”. 

Segons la CUP, els comptes públics a nivell local també han d’apostar per reduir l’exclusió social i per la defensa activa dels drets laborals dels treballadors.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *