Calella acull l’elaboració d’un Codi de bones pràctiques per a la promoció de Fires Mercat d’Artesania

Jornada de treball per a l'elaboració del Codi de bones pràctiques

Aquest dilluns s’ha celebrat una Jornada de Treball a Calella per elaborar un Codi de bones pràctiques per a la promoció de Fires Mercat d’Artesania. Un codi que s’ha creat amb l’objectiu d’unificar els criteris per a totes les fires d’artesania de Catalunya.

La presidenta de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC), Judith Camps, demana a la Generalitat que recolzi aquest codi i el faci vinculant, per això també treballa en la seva redacció un tècnic de l’administració central de Catalunya. També hi participen especialistes de ciutats com Argentona o Manlleu, a més dels tècnics de Fires locals.

«Necessitem un codi, un protocol de bones pràctiques per crear els criteris que facin que tan els que organitzem les fires a nivell d’Ajuntament, els tècnics, tinguin aquests criteris molt clars, però que també els artesans tinguin el criteri molt clar de què és artesania i com hem de presentar el producte perquè es vengui. No n’hi ha prou amb què sigui molt bon artesà, també ha de saber vendre. I, per altra part, també el que volem és que l’administració, que és la Generalitat, ho recolzi i sigui vinculant»

Camps és conscient que l’aplicació d’aquest codi farà desaparèixer moltes fires, però assegura que quedaran les fires d’alta qualitat.

«Hi ha fires que desapareixeran, perquè no ho són, d’artesania, però se’n diuen. Ja ens va bé que desapareguin, perquè no té sentit. Que tinguin un altre nom. I que quedin les fires d’artesania reals, bones. I que aquell públic potencial que hi és, que vol comprar artesania de qualitat, sàpiga que quan li diuen que és una fira mercat d’artesania, té aquest producte. Si en queden 20, si en queden 10, les que quedin han de ser de qualitat extrema»

El tècnic de fires de Calella, Fabio Valbonesi, ha afirmat que a la ciutat sí que hi ha uns requisits per aquells expositors que es volen mostrar a la Fira de Calella i l’Alt Maresme, però que en altres fires, especialment les organitzades pel sector privat, es regeixen per la llei de l’oferta i la demanda.

«Hi ha fires, com és la nostra, que intentem definir molt bé cada sector i la documentació o els mínims que ha de tenir aquell potencial expositor per participar a la nostra fira i hi ha altres fires que, com bé diu la Judith, es diuen fires d’artesania però tu vas a aquella fira i segurament si trobes un artesà en trobes molts. Els ajuntaments tenim una sèrie de reglamentacions que venen des de la llei que ens obliga a tenir aquests mínims i hi ha empreses privades que organitzen fires que no en tenen. Llavors ja és la llei de l’oferta i la demanda»

Aquesta reglamentació es presentarà al Congrés de Fires de Catalunya que es celebrarà el cap de setmana del 22 i el 23 de novembre. La FAAOC espera que en un termini de dos anys el codi s’hagi implementat i estigui regularitzat.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a la presidenta de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC), Judith Camps, i al tècnic de fires de Calella, Fabio Valbonesi.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *