Avui fa just 135 anys que va néixer a Màlaga l’artista Pablo Ruíz Picasso

Immensament conegut per al seva obra pictòrica, on hi destaca la tècnica del cubisme que ell mateix va inventar, però també va fer ceràmica, gravat, escultura, collage, i fins i tot poesia.

Podem trobar obra de Picasso a diferents parts del món, per descomptat a Barcelona, però també a Horta de Sant Joan, a Gósol… i a Caldes d’Estrac, ben a prop d’aquí. Hi ha la Fundació Palau, i la seva directora tècnica, Maria Choya, ha explicat què hi podem veure d’aquest genial pintor. “Tenim una col·lacció molt específica. No tenim grans olis de l’època blava o rosa com al Museu Picasso de Barcelona però si que tenim una col·lecció molt particular. Trobem «acadèmies» que són olis fets quan estudiava a La Llotja de Barcelona, després trobem una sèrie de gravats, una sèrie de linòleums, una sèrie de dibuixos, i dedicatòries -perquè Palau i Picasso acaben tenint una relació estreta- i una col·lecció de ceràmica“.

També hi ha un gran nombre de gravats, entre ells un que es diu «nou caps» on es veu com Picasso treballava la placa de manera ben diferents. Un dels caps porta una barretina, que demostra l’estreta relació del pintor malagueny amb Catalunya i la seva gent.

Picasso va estar a diversso pobles catalans, com Horta de Sant Joan i Gósol. Al Berguedà hi va dibuixar sobretot dones gosolanes, com la famosa «Dona dels pans» o altres persones fent activitats quotidianes. Maria Choya ha explicat que tot ho va dibuixar amb un quadern que es pot consultar també a Caldetes. “En aquest viatge s’emporta una llibreta on fa esbossos i estudis que es diu «el carnet català». Es conserva al Museu Picasso de Barcelona però Picasso va col·laborar en una edició facsímil i aquí a la Fundació en tenim un. Això també es pot visitar si la gent ve aquí. I si algú el vol estudiar tenim la possibilitat de que se’ns escrigui un correu o ens truquin i el podem deixar veure. És espectacular els dibuixos que hi fa“.

En aquest «Carnet Català» Picasso hi reescriu el poema «Vistes al Mar» de Joan Maragall i el transcriu al francès perquè l’entengués la seva parella.

La Fundació Palau de Caldetes està al número 54 de la Riera. L’entrada ordinària d’adult són 5€. Els infants no paguen i jubilats i estudiants tenen un descompte del 50%. Val a dir que els primers diumenges de mes la visita al Museu és gratuïta per a tothom.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Maria Choya

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *