La visió mèdica, humana i social del Càncer de Mama

El far de Calella il·luminat de color lila en commemoració al Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència Envers les Dones.

Avui és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama i per això moltes persones llueixen el llaç de color rosa simbolitza la lluita contra aquesta malaltia. I avui també es tenyeixen molts edificis públics de color rosa, com el Far de Calella.

Avui és un dia de sensibilització envers una malaltia que, sortosament, s’està convertint en crònica gràcies als avenços mèdics i tecnològics quant als tractaments i, sobretot, en la conscienciació cada vegada més assumida entre les dones que cal prendre mesures de prevenció.

Pere Puig, la visió mèdica

El Doctor Pere Puig, de l’àrea de Patologia Mamària de l’Hospital Sant Jaume de Calella, ha recordat que la prevenció és vital, i recomana a les dones que segueixin consells com practicar la lactància materna, evitar el consum d’alcohol i tabac, i dur una vida saludable en termes generals: fer esport i activitat, i controlar el pes.

El cert és, però, que la malaltia continua tenint una incidència important entre la població femenina. Des d’inicis del 2016, en només 10 mesos, s’han diagnosticat a Catalunya un total de 4.687 nous casos de dones amb càncer de mama, segons dades del Departament, que destaca en contrapartida, que el risc de mortalitat està disminuint sostingudament des del 1994 en un 2,6%.

El Doctor Pere Puig ha repassat les dades a la nostra àrea geogràfica, i ha indicat que estem en unes xifres d‘una afectació de 5 dones de cada mil, totes detectades amb tumors molt insipients i tractades d’una forma favorable i satisfactòria.

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones i el risc de patir-ne augmenta amb l’edat. La incidència entre els 20 i els 35 anys és molt baixa, i nou de cada 10 consultes que es realitzen al metge corresponen a patologies de caràcter benigne.

Amb tot, s’aconsella fer-se autoexploracions com a via per deterctar possibles lesions i poder així atacar-les en un estadi precoç. La probabilitat s’incrementa a partir dels 45 anys. Per això, es recomana fer-se mamografies a partir dels 40 anys, si pot ser de forma anual.

La xarxa pública de salut cobreix però una mamografia cada dos anys a tota la població femenina d’entre 50 i 69 anys. De fet, és la franja d’edat en la qual es concentra la majoria dels diagnòstics. És el que recull el programa de cribratge de càncer de mama que s’està desplegant a Catalunya, així com el circuit de diagnòstic ràpid que s’activa quan hi ha sospita de patir la malaltia.

Carme Campà, el testimoni humà

A banda de repassar les xifres, les estadístiques i les polítiques sanitàries en la lluita contra el càncer, avui coneixem un testimoni, posar nom i cognom a la lluita contra aquesta malaltia. Carme Campà, exregidora de l’Ajuntament de Calella, és una dona coneguda a la ciutat i que ara fa gairebé 13 anys va haver de lluitar contra un càncer de mama. Ella mateixa ha explicat com recorda el moment del diagnòstic.

Carme Campà ha dit que aquesta malaltia, com altres, canvia la forma de veure i entendre la vida

Així mateix Campà ha comentat que la prevenció és important però sense arribar a estats obsessius, ja que la malaltia és la que és i tothom la pot agafar per moltes precaucions que es prenguin

Campà ha destacat el suport de la família, amics, coneguts i entitats com Oncolliga per ajudar a superar aquesta situació.

Oncolliga, el suport social

Oncolliga Calella és una entitat de referència a la ciutat per aquelles persones que han vist com el càncer entrava a casa seva. La seva funció és, principalment, acompanyar afectats i familiars en el procés de la malaltia, fer que no se sentin soles davant el cop que suposa el diagnòstic, i alhora oferir-los serveis i promoure activitats que els són d’ajuda.

Maria Pera n’és una de les impulsores: “Quan a algú se li diagnostica càncer, pot ser que se senti perduda. Hi ha qui ve a nosaltres perquè li donem consells, perquè a vegades s’estimen més no explicar les dificultats o pors que té a la família perquè pensen que ja pateix prou. Dins les nostres possibilitats, intentem ajudar-les“.

Però l’acció d’Oncolliga a Calella no només és la de crear i oferir un grup d’ajuda mútua a la qual poden recórrer els malalts o els familiars, sinó que disposa d’altres serveis i programa activitats que reforcen el procés d’assimilació i superació del càncer. Entre ells, i és un pilar, el servei de psicooncologia. Pera: “Hi ha qui necessita suport psicològic i tenim a la doctora Lydia Caba, que visita a hores convingudes. També hem fet tallers de mocadors i perruques, i precisament al local d’Oncolliga en tenim per deixar i fem cada mes una xerrada de nutrició amb la Sara Justícia. A més de parlar d’un tema en concret, també se li poden fer consultes“.

Les xerrades es fan al local d’Oncolliga Calella, al carrer Sant Joan. A més, organitzen sessions de ioga i tait-xí QiGong, unes tècniques orientals que aporten beneficis sobre el cos i la ment. S’hi pot contactar al telèfon 691 319 995 o per correu electrònic a l’adreça calella@oncolliga.cat.

Oncolliga Calella va posar en marxa ara fa quatre anys una iniciativa dirigida a les dones afectades de càncer de mama que han estat operades de mastectomia. Se’ls dóna de forma gratuïta un coixí en forma de cor que serveix per alleugerir el dolor i el malestar del postoperatori.

Es col·loca sota el braç per poder descansar i seure, evitant que s’infli i toqui la ferida. Es reparteixen directament des dels centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que avui ha fet públic que n’ha entregat 250 en total.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *