23 nens i joves diabètics de l’Alt Maresme accedeixen als dispositius de monitorització de la glucosa

Els pacients amb diabetis han de punxar-se el dit diverses vegades al dia per mesurar-se el nivell de glucosa en sang i comprovar si necessiten injectar-se insulina. Els controls són necessaris per mantenir la malaltia a ratlla però les molèsties i els efectes de les punxades provoca que alguns no siguin tan constants com caldria. Gràcies a un programa del Departament de Salut, ara s’ha inclòs a la cartera de serveis del CatSalut uns dispositius de monitorització continua que permet recollir les dades que s’obtenen d’un sensor que s’introdueix sota la pell. Es subjecta amb un adhesiu i s’ha de canviar cada 14 dies. En una fase inicial va començar a prescriure’s a menors de 7 anys i ara s’ha ampliat la franja d’edat als malalts de diabetis de tipus 1 que tenen fins a 18 anys. A l’Alt Maresme se n’han beneficiat 23 pacients, altres 13 a la zona de la Selva Marítima.

El doctor Xavier Herrero, endocrinòleg pediàtric de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ha comentat els beneficis que ofereix aquesta modalitat de monitoratge a temps real que es coneix com a sistema flash.

Aquest sistema consisteix en un capil·lar inserit sota la pell que detecta els nivell de glucosa. Per fora només es veu una pastilla blanca, com si fos una moneda, i quan s’apropa el lector al sector immediatament en tenen les dades. És un sistema no invasiu que representa una gran aventatge per als pacients.

El sensor ofereix dades de les últimes 8 hores i també dona indicacions concretes sobre com canviarà el nivell de glucosa en els pròxims minuts.

Resulta especialment beneficiós quan els controls s’han de fer a infants diagnosticats amb diabetis tipus 1 i necessiten l’assistència d’un adult, ja sigui a casa o a l’escola.

L’endocrinòleg pediàtric ha posat de relleu gràcies a aquest dispositiu també els pacients poden tenir un millor coneixement de la malaltia i de com reacciona el seu cos a l’exercici físic o a determinats aliments.

Actualment, amb aquestes sistemes, poden veure la relació causa efecte de totes les actuacions que fan i tenen a veure amb les nivells de glucosa i de forma immediata. Si fan esport, de més o menys intensitat, veuen com repercuteix; si es mengen un plat d’arròs o de pasta. Abans també podien mirar-ho però suposava haver-se de fer un control pre i un altre post, i la incomoditat els portava a no fer-ho.

Des del febrer del 2018, els dispositius estan a la cartera de Serveis del CatSalut i els finança la sanitat pública.

En la segona fase de desplegament s’ha arribat a cobrir la població de fins a 18 anys, i en una tercera fase pròxima s’ampliarà a l’adulta.

En la tercera fase, els pacients a partir dels 18 anys d’edat que compleixin amb els requisits també entraran i se’n podran beneficiar des de ja.

Els sensors que recullen els valors de glucosa s’apliquen fàcilment sota la superfície cutània i es poden substituir mitjançant un procediment senzill que es pot fer a casa.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *