21D: Els drets dels treballadors a participar en la jornada electoral

Cues de votants a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2015

Ho explica Lluís Torrents, secretari comarcal d’UGT al Maresme. Serà el primer cop en 37 anys que les eleccions s’escauen en un dia laborable per a la majoria de treballadors. La Constitució recull el dret al sufragi, el dret de totes les persones a exercir el seu dret a votar. És per això que, donat el fet que les eleccions se celebren un dijous, el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social va emetre a finals de novembre una disposició amb les normes i instruccions necessàries, que han de ser ateses per les empreses, perquè totes les persones treballadores puguin participar a les eleccions al Parlament de Catalunya.

A Lluís Torrents li hem presentat diversos casos de treballadors que volen participar a les eleccions municipals, per saber quina és la cobertura legal que tenen, se solapi o no la seva jornada laboral amb l’horari d’obertura dels col·legis electorals. Les votacions es podran fer de nou del matí a les vuit del vespre.

Una persona, empadronada a Calella, que treballa a Barcelona en un horari de nou del matí a set de la tarda, amb un descans al migdia per dinar. No té la certesa que arribarà al seu col·legi electoral abans de les vuit del vespre. Lluís Torrents explica que disposa de 4 hores per absentar-se del seu lloc de treball. En el cas d’una persona que necessitaria més de quatre hores, ho hauria de negociar amb l’empresa i recuperar el temps que s’excedeixi.

Un altre cas seria el d’un treballador/a d’un establiment comercial, amb un horari tipus de deu del matí a dues de la tarda, i de cinc a nou del vespre. Està empadronat/ada i treballa a Calella. Lluís Torrents confirma que també disposen de 4 hores retribuïdes.

Els treballadors amb torn de nit a qui la jornada laboral no se solapa amb l’horari de votacions. Lluís Torrents diu que no tenen aquest permís d’hores però si pot demanar un canvi de torn en cas d’haver de forma part d’una mesa electoral.

Lluís Torrents ha recordat, a tot això, que les persones que formaran part de la mesa electoral disposen d’un permís retribuït durant tota la jornada laboral de 21D més les cinc primeres hores de l’endemà.

Els treballadors i treballadores que han demanat permís per anar a votar han de demanar a la seva mesa el certificat per presentar-lo a l’empresa.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista al secretari comarcal de l’UGT del Maresme.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *